Παναγιώτης Λουκέρης (ΑDUS): Η αγορά θα βρίσκει πάντα τρόπο να προχωράει μπροστά​

Παναγιώτης Λουκέρης (ΑDUS): Η αγορά θα βρίσκει πάντα τρόπο να προχωράει μπροστά​
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η «συνταγή» για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, η πανελλαδική εκπροσώπηση του πελάτη, το «χτίσιμο» του ραφιού και το μάθημα του... κορωνοϊού.

Το συγκεντρωτικό µοντέλο διοίκησης που χαρακτήριζε στην πλειονότητά τους τις ελληνικές επιχειρήσεις θεωρείται, αν όχι ξεπερασµένο, τουλάχιστον µη αποδοτικό. Τα στελέχη των εταιρειών αντιλαµβάνονται πλέον ότι η εύρυθµη λειτουργία του οργανισµού τους επιτυγχάνεται µόνο όταν γίνεται σωστός επιµερισµός δραστηριοτήτων και αυτό µπορεί να γίνει εφόσον υπάρχει συνδυασµός indoor και outsourcing υπηρεσιών.

Αρκετά χρόνια πίσω, το 2009, η Adus εντόπισε το κενό στην αγορά των Fast Moving Consumer Goods, προσφέροντας υπηρεσίες  ανάπτυξης και συντήρησης ενός πλήρως στελεχωµένου και ιεραρχηµένου εσωτερικού τµήµατος πωλήσεων µέσω outsourcing υπηρεσιών µε 100% γεωγραφική κάλυψη.

«Από τότε που ξεκινήσαµε να δραστηριοποιούµαστε στον κλάδο  µέχρι και σήµερα έχουν συντελεστεί κοσµοϊστορικά γεγονότα όπως η οικονοµική κρίση, το κλείσιµο των τραπεζών τα capital controls, αλλά και ο κορωνοϊός, τα οποία έφεραν σηµαντικές δυσκολίες, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων.  Εµείς τοποθετηθήκαµε στον συγκεκριµένο κλάδο σκεπτόµενοι πως ό,τι και να γίνει είναι ένας κλάδος που πάντα θα υφίσταται, διότι εάν φτάσουµε στο σηµείο να κλείσουν τα σουπερµάρκετ, αυτό σηµαίνει κατάρρευση της οικονοµίας ενός κράτους. Έντεκα χρόνια µετά, θεωρώ ότι, η συγκεκριµένη απόφαση µας δικαίωσε» αναφέρει ο Παναγιώτης Λουκέρης, Διευθύνων Σύµβουλος της Adus.

Η εταιρεία διαθέτει έµπειρους πωλητές – merchandisers, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην αγορά των σούπερ µάρκετ και καλύπτουν τις καθηµερινές εργασίες, αξιοποιώντας ένα βραβευµένο µηχανογραφικό σύστηµα µε tablets. Οι πελάτες ενηµερώνονται άµεσα για την εικόνα των προϊόντων και την κατάσταση των ραφιών τους σε όλα τα σηµεία των αλυσίδων και προχωρούν στην εκτέλεση των παραγγελιών που λαµβάνουν από την οµάδα της Adus.

Παρά τις συγχωνεύσεις και τα «κανόνια» γνωστών αλυσίδων που συντελέστηκαν στον κλάδο των σουπερµάρκετ, η αλλαγή του σκηνικού, από άποψη νέων παικτών και ανακατανοµής µεριδίων αγοράς, δεν επηρέασε την πορεία της Adus, αφού αυτό που ουσιαστικά µεταβλήθηκε δεν ήταν ο αριθµός των καταστηµάτων, αλλά η ιδιοκτησία τους.

 «Πλάτες µας είναι οι προµηθευτές των σουπερµάρκετ και όχι οι αλυσίδες. Λειτουργούµε ουσιαστικά ως ένα εξωτερικό τµήµα πωλήσεων και οι επιχειρήσεις µε τις οποίες συνεργαζόµαστε αποκτούν δύναµη πανελλαδική, όπως επίσης διεύθυνση, επιθεώρηση και back office πωλήσεων µε τη λογική του outsourcing».

Ο Παναγιώτης Λουκέρης αναγνωρίζει πως, εν αντιθέσει µε το παρελθόν, σήµερα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταλάβει την σηµασία του outsourcing. Παλιά, όπως λέει, αυτή η πρακτική υιοθετούνταν µόνο µόνο σε επίπεδο έργου ή για το διάστηµα ενός τριµήνου, περίοδος κατά την οποία ένας πελάτης ήθελε να κάνει στοχευµένες κινήσεις για την προώθηση συγκεκριµένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Εξηγεί πως τα οφέλη του outsourcing είναι πολλαπλά, αν λάβει κανείς υπόψη πως για να συντηρήσει µια επιχείρηση στο εσωτερικό της ένα τµήµα πωλήσεων, χρειάζεται να προσλάβει 20 µε 30 άτοµα τουλάχιστον δαπανώντας µηνιαίως ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ, όταν για την ανάθεση της εν λόγω υπηρεσίας σε µια τρίτη εταιρεία θα της κόστιζε, τον µήνα, όσο ο µέσος µισθός ενός πωλητή.

 «Όλα αυτά τα χρόνια έχουµε καταφέρει να επιβιώσουµε και να µεγαλώσουµε, χάρη στην ικανότητά µας να παρουσιάσουµε µια καινοτόµα πρόταση στην αγορά, µε την οποία αναλαµβάνουµε το βασικό τµήµα πωλήσεων των εταιρειών για τα σουπερµάρκετ. Πλέον έχουµε παρουσία σε 2.000 σηµεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 960 στην περιοχή της Αττικής. Το µέγεθος αυτό αφορά τις εθνικές αλυσίδες, ενώ στο δίκτυο µας συνυπολογίζονται ξεχωριστά και οι τοπικές αλυσίδες» διευκρινίζει ο Παναγιώτης Λουκέρης.

Ο κορωνοϊός, αντί να αναχαιτίσει, ισχυροποίησε την αγορά των σούπερ µάρκετ, που είδαν αύξηση πωλήσεων κατά την περίοδο του lockdown έως και 200% και η Adus βρέθηκε στην πρώτη γραµµή εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπήρχε καµία έλλειψη στο ράφι. Όπως επισηµαίνει ο Παναγιώτης Λουκέρης, η Adus ήταν από τους τυχερούς της πανδηµίας και είναι ευγνώµων γι’ αυτό. Οι πωλητές της δεν σταµάτησαν ούτε λεπτό να επισκέπτονται αίθουσες των σουπερµάρκετ γιατί οποιαδήποτε έλλειψη προϊόντος στο ράφι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τελικό καταναλωτή και κατά συνέπεια στις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί. «Βρισκόµαστε συνεχώς στις επάλξεις, διότι ο καταναλωτής πρέπει να σε δει για να σε αγοράσει, διαφορετικά θα στραφεί στον ανταγωνισµό» λέει χαρακτηριστικά.

Οι εκτιµήσεις για το 2020 είναι ευοίωνες µε τη διοίκηση της Adus να προσβλέπει σε αυξηµένα οικονοµικά µεγέθη. Υπενθυµίζεται ότι το 2019 κατάφερε να τριπλασιάσει τα κέρδη της, καταγράφοντας τζίρο 2 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη µέσα στο πρώτο εξάµηνο του τρέχοντος έτους πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της τέσσερις νέους πελάτες αυξάνοντας το πελατολόγιο κατά 15%.

Για τον Παναγιώτη Λουκέρη, το µόνο σίγουρο είναι ότι τα δεδοµένα για το εµπόριο παγκοσµίως δεν θα είναι όπως πριν. Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος τονίζοντας πως, ανεξάρτητα από την τεράστια οικονοµική ζηµιά που έχει προκληθεί, οι επιχειρήσεις, έχουν µάθει να ζουν τα τελευταία χρόνια σε καθεστώτα κρίσης, είναι προετοιµασµένες να ανταπεξέρχονται και να προσαρµόζονται σε αντίξοες συνθήκες και να εφαρµόζουν διαρκώς νέες πρακτικές.

 «Το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες πήγαν καλά αυτό το διάστηµα υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε κρίση δηµιουργεί ευκαιρίες. Ήταν η πρώτη φορά που είδαµε να κλείνουν επιχειρήσεις εντελώς για ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Αυτό ήταν πρωτοφανές. Όµως, ότι και να γίνει, θεωρώ, ότι θα βρίσκεται πάντα τρόπος η αγορά να προχωράει µπροστά» καταλήγει.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και ψηφιακά μέσω της Readpoint.gr.