Πάνω από τις προσδοκίες τα κέρδη της Pfizer για το τέλος του 2023

Πάνω από τις προσδοκίες τα κέρδη της Pfizer για το τέλος του 2023
A medic prepres a dose of the Pfizer-BioNTech vaccine against the coronavirus, to be used as a fourth shot, at the outpatient clinics of the cardiovascular centre at Sheba Medical Center in Ramat Gan, near the Israeli coastal city of Tel Aviv, on December 31, 2021. - Israel started giving fourth Covid vaccine shots today, to people with weakened immunity, becoming one of the first countries to do so, as cases surge driven by the Omicron variant. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές εγκατέλειψαν την Pfizer πέρυσι, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία μειώθηκαν.

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 πάνω από τις προσοδοκίες των αναλυτών, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα κατά του Covid-19 της εταιρείας αποδείχθηκε καλύτερη του αναμενόμενου.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία κέρδισε 10 σεντς ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση για το τέταρτο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του LSEG ανέμεναν ζημία 22 σεντς ανά μετοχή.

Το Reuters σημειώνει πως οι επενδυτές εγκατέλειψαν την Pfizer πέρυσι, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία μειώθηκαν και δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων και θεραπειών κατά του κορονοϊού εξαφανίστηκαν.

Η έξοδος επιδεινώθηκε με την αποτυχία του πειραματικού φαρμάκου της για την παχυσαρκία, οδηγώντας τις μετοχές σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του πανδημικού ξεπουλήματος του 2020 και εξαφανίζοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2023.

Τα έσοδα από τα προϊόντα κατά του κορονοϊού, την αντιιική θεραπεία Paxlovid και το εμβόλιο COVID Comirnaty, διαμορφώθηκαν στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, μειωμένα κατά 78% από την κορύφωσή τους στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Pfizer παρασκευάζει το εμβόλιο Comirnaty με τη γερμανική BioNTech.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στοχεύει στην επιστροφή στην κερδοφορία μέσω ενός προγράμματος περικοπής κόστους ύψους 4 δισ. δολαρίων και εσωτερικής αναδιάρθρωσης.

Με τις περικοπές αναμένει να αυξήσει τα έσοδά της μέσω των θεραπειών για τον καρκίνο, μεταξύ άλλων από την εξαγορά της εταιρείας Seagen, που παρασκευάζει φάρμακα για τον καρκίνο, αξίας 43 δισ. δολαρίων, και το νέο εμβόλιο RSV.

Η Pfizer είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι αναμένει πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων από το Paxlovid και 11,5 δισ. δολαρίων από το Comirnaty το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com