Επίτευγμα σταθμός: Επιτυχής εμφύτευση chip σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink του Μασκ

Επίτευγμα σταθμός: Επιτυχής εμφύτευση chip σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink του Μασκ
DETROIT, MI - Elon Musk, co-founder and CEO of Tesla Motors, speaks at the 2015 Automotive News World Congress January 13, 2015 in Detroit, Michigan. (Photo by Bill Pugliano/Getty Images)
«Το πρώτο άτομο έλαβε ένα εμφύτευμα από το Neuralink χθες και αναρρώνει καλά (μετά την επέμβαση)» έγραψε ο επιχειρηματίας στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X

Ο πρώτος άνθρωπος με εγκεφαλικό εμφύτευμα της νεοφυούς εταιρείας Neuralink Corp είναι γεγονός, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Έλον Μασκ, που χαρακτήρισε το «επίτευγμα» σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που θα «αφήσει» τους ανθρώπους να ελέγχουν τους υπολογιστές με το μυαλό τους.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Μασκ είπε ότι ο άνθρωπος που δέχθηκε το εμφύτευμα αναρρώνει και πως τα αρχικά αποτελέσματα της διαδικασίας ήταν πολλά υποσχόμενα. Το εμφύτευμα της Neuralink στοχεύει να βοηθήσει άτομα με τραυματικές κακώσεις να χειρίζονται υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Τον Μάιο, η εταιρεία είπε ότι έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα τέλη του περασμένου έτους η Neuralink είπε ότι «στρατολογούσε» ασθενείς με τετραπληγία. Στο X, ο Μασκ έγραψε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομαζόταν Telepathy και θα επιτρέψει τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής απλώς με τη σκέψη» είπε τη Δευτέρα. 

Ο Μασκ πρόσθεσε ότι οι πρώτοι χρήστες του προϊόντος θα είναι άτομα που έχουν απολέσει τον έλεγχο των άκρων τους. «Φανταστείτε ο Στίβεν Χόκινγκ να μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας», έγραψε. «Αυτός είναι ο στόχος».

Για την ιστορία, η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από τον Musk και μια ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Musk και άλλους επενδυτές. Η εταιρία έχει προηγουμένως επιδείξει την τεχνολογία της σε πιθήκους, δείχνοντας ότι μπορούσαν να ελέγχουν οθόνες υπολογιστών και βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό τους. Βέβαια, έχουν υπάρξει και πολλά παράπονα σχετικά με την έρευνά της, μεταξύ άλλων για τη συμπεριφορά στα ζώα που συμμετείχαν στις δοκιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: