Πάνος Ισμαήλος: «Η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη κινητικότητα θα είναι οι κυρίαρχες τάσεις της επόμενης διετίας»

Πάνος Ισμαήλος: «Η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη κινητικότητα θα είναι οι κυρίαρχες τάσεις της επόμενης διετίας»
Ο επικεφαλής της Α. ΙΣΜΑΗΛΟΣ Α.Ε. μιλά για το νέο στοίχημα της εταιρείας στον κλάδο του leasing αυτοκινήτων.

Μια επιχειρηματική σχέση εμπιστοσύνης δεν χτίζεται εν μια νυκτί, ιδίως όταν πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα brands της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αποδεικνύεται καθημερινά εμπράκτως και επαναξιολογείται διαρκώς. Στην περίπτωση της Α. Ισμαήλος A. E., τον παλαιότερο εξουσιοδοτημένο διανομέα και επισκευαστή της Mercedes-Benz για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, η έννοια της συνεργασίας αποκτά άλλη σημασία.

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Τουναντίον, παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες εξελίξεις, επενδύει στην καινοτομία και προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα, στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι η μακροχρόνια μίσθωση οχημάτων και η ηλεκτροκίνηση. Η απάντηση της Α. Ισμαήλος Α.Ε. στη νέα εποχή για το αυτοκίνητο λέγεται IRC Automotive. Πρόκειται για ένα νέο brand που εντάσσεται στην επιχειρηματική της οικογένεια, το οποίο θα προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση σε έναν στόλο αυτοκινήτων αποτελούμενο από δέκα διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων και έχει ως προτεραιότητα την άριστη ποιότητα υπηρεσιών.

Η boutique εταιρεία, leasing αυτοκινήτων κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά με έναν στόλο 400 αυτοκινήτων, ο οποίος το 2023 θα διπλασιαστεί και σε βάθος τριετίας θα αγγίξει τα 1.200 αυτοκίνητα. Ο Πάνος Ισμαήλος, δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας, βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του και φέρνει αέρα ανανέωσης, όντας επικεφαλής της IRC. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune μιλά για το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, μοιράζεται τις σκέψεις του για την πορεία του κλάδου στον οποίο έρχονται μεγάλες αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα εκφράζει την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα μεγάλο εταιρικό οικοδόμημα που να δραστηριοποιείται στο automotive retail και στο mobility, με κύριο «όχημα» συμπαγή και ευχαριστημένη ομάδα στελεχών.

Η IRC Automotive κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά με έναν στόλο 400 αυτοκινήτων, ο οποίος το 2023 θα διπλασιαστεί.
Η IRC Automotive κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά με έναν στόλο 400 αυτοκινήτων, ο οποίος το 2023 θα διπλασιαστεί.

Κύριε Ισμαήλο, το μέλλον της μετακίνησης ανήκει στη μακροχρόνια μίσθωση οχημάτων και στον ηλεκτρισμό. Πού βρίσκεται η ελληνική αγορά και πώς προετοιμάζεται ο κλάδος για την επόμενη ημέρα;

Η ελληνική αγορά εμφανίζει αξιοσημείωτη άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022. Μπορεί το ποσοστό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας να υπολείπεται σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως τους τελευταίους μήνες η άνοδος είναι σημαντική. Φέτος εκτιμάται ότι θα ταξινομηθούν περίπου 8.000 επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το 8% των νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Άρα ζήτηση υπάρχει και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», ύψους 75 εκατ. ευρώ για το 2022 και το 2023, η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη κινητικότητα αναμένεται να είναι οι κυρίαρχες τάσεις της επόμενης διετίας. Βέβαια, για να επιταχυνθεί η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, απαιτούνται σημαντικές και συντονισμένες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών φόρτισης και στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το μέλλον ανήκει στη μακροχρόνια μίσθωση οχημάτων, γιατί σε μια εποχή μετάβασης προσφέρει ευελιξία στους πελάτες με μηδενικό ρίσκο.

Η απάντηση της Α. Ισμαήλος A.E. στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται έρχεται μέσω της σύστασης της IRC AUTOMOTIVE. Τι διαφορετικό θα προσφέρετε σε επίπεδο leasing;

Η Α. Ισμαήλος Α.Ε. έχει μακρά εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατών της premium κατηγορίας αυτοκινήτων. Είναι ο μεγαλύτερος διανομέας του εξουσιοδοτημένου δικτύου της Mercedes-Benz Hellas και οφείλουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στην εμπορική ανάπτυξη της Mercedes-Benz και στην εξυπηρέτηση του μεγάλου πελατολογίου της.

Το DNA της εταιρείας μας είναι συνδεδεμένο με αυτή τη μάρκα. Γι’ αυτό τον λόγο, θέλοντας να δραστηριοποιηθούμε στο leasing αυτοκινήτων, ιδρύσαμε μια νέα ξεχωριστή και ανεξάρτητη εταιρεία, την IRC Automotive. Η IRC δίνει στους πελάτες της πρόσβαση σε έναν στόλο αυτοκινήτων που αποτελείται από 10 διαφορετικές μάρκες, παρέχοντας άριστη ποιότητα υπηρεσιών. Θα προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες μίσθωσης αυτοκινήτων, βασισμένες στην ποιότητα και την ευελιξία.

Από πόσα αυτοκίνητα αποτελείται ο στόλος, τι ποσοστό είναι ηλεκτρικά και ποιο το projection σε επίπεδο τριετίας;

Κατ’ αρχάς, ο στόχος της IRC δεν είναι τα νούμερα. Στόχος είναι να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι και να αποκτήσουμε σταθερό πελατολόγιο που θα μας ωθεί στην ανάγκη για καθημερινή αναβάθμιση του συγκεκριμένου brand. Το καλό πελατολόγιο αποτελείται τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες. Επιθυμία μας είναι να δουλέψουμε με όλες τις μάρκες, έχοντας ένα ανοιχτό μοντέλο λειτουργίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή, boutique εταιρεία, leasing αυτοκινήτων. Το 2022 ο στόλος μας θα αποτελείται από 400 αυτοκίνητα, το 2023 από 800, ενώ στην τριετία θα καταλήξουμε να έχουμε περίπου 1.200 αυτοκίνητα της IRC στους ελληνικούς δρόμους.

Από αυτά το 15%-20% θα είναι ηλεκτρικά. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως, παρά τις καθυστερήσεις με τις παραδόσεις των νέων αυτοκινήτων, έχουμε φροντίσει στον προγραμματισμό μας να παραλαμβάνουμε αυτοκίνητα από αρκετές μάρκες, έχοντας εξαιρετικό χρόνο παράδοσης για τα δεδομένα της εποχής. Οπότε είμαστε σίγουροι για την εξέλιξη του πλάνου μας σε επίπεδο τριετίας.

Για να μπορέσει, ωστόσο, η ηλεκτροκίνηση να καταστεί ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, απαιτείται η δημιουργία αντίστοιχων υποδομών. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός σταθμών φόρτισης;

Ξεκάθαρα χρειάζεται αρκετή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Η εξέλιξη των υποδομών είναι πιο αργή από τον ρυθμό πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό στιγμιαία δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά μέσο – μακροπρόθεσμα θα το βρούμε μπροστά μας αν δεν γίνουν συντονισμένες ενέργειες που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των υποδομών. Σε αστικό περιβάλλον η κάλυψη είναι ικανοποιητική και προς στιγμήν επαρκής. Εκτός πόλεων, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης όσο και μεμονωμένα σημεία σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η Α. Ισμαήλος A. E. είναι εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής της Mercedes-Benz εδώ και 30 χρόνια, κάτι που την καθιστά τον παλαιότερο διανομέα στην Ελλάδα. Από πού πιστεύετε ότι απορρέει αυτή η μακροχρόνια ψήφος εμπιστοσύνης;

Η προσήλωση στον στόχο, η αφοσίωση στη δουλειά, η αφομοίωση της εταιρικής κουλτούρας και η εμπορική επιτυχία χρόνο με τον χρόνο είναι τα συστατικά που έχουν φέρει την Α. Ισμαήλος Α.Ε. στη σημερινή της θέση. Προφανώς, 32 χρόνια σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι πολλά, άρα και η μάρκα και η εταιρεία μάς έχουν τσεκάρει πολλές φορές. Η ροή εξέλιξης των εργασιών και η αρμονία της συνεργασίας είναι οι μεγαλύτερες αξίες της σχέσης που έχει δημιουργηθεί και έχει κοινό παρονομαστή την εμπιστοσύνη.

Οι επιχειρηματικές καταβολές σας έριξαν από μικρή ηλικία στα βαθιά και ήρθατε σε άμεση επαφή με την αγορά. Σταδιακά, όμως, προετοιμάζεστε για τη διάδοχη κατάσταση. Πώς οραματίζεστε το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς;

Η Α. Ισμαήλος Α.Ε. πρέπει να μεγαλώσει αρμονικά με το υπόλοιπο οικοδόμημα που προσεκτικά δημιουργούμε. Το μέλλον της επιχείρησης θα είναι το automotive retail, με σύγχρονη και πιο ευρεία έννοια από την σημερινή μορφή. Η εταιρεία μας έχει το μέγεθος και τα οικονομικά στοιχεία που επιτρέπουν στο όραμά της να μπει σε τροχιά εκτέλεσης. Το περιβάλλον στην αγορά αυτοκινήτου αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Πιστεύω ότι στην επόμενη τριετία θα υπάρξουν αλλαγές που δεν γίνονται ούτε σε 30 χρόνια. Οπότε θα υπάρξει ένα εντελώς καινούργιο πεδίο, διαφορετικό και ακραία εκσυγχρονισμένο. Εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο πενταετίας, το οποίο ήδη εφαρμόζουμε με στόχο στην ολοκλήρωση της μετάβασης να είμαστε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή εταιρεία. Αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα, καθώς η διαδοχή για την

Α. Ισμαήλος Α.Ε. έχει ολοκληρωθεί και η ευθύνη μου είναι να παραγάγουμε μέλλον και να δημιουργήσουμε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που διδαχτήκατε, από την ενασχόληση με το επιχειρείν και ποια η χρησιμότερη συμβουλή που λάβατε και καθόρισε τον τρόπο σκέψης σας;

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, στη μικρή μου πορεία, πιστεύω πως για να προχωρήσεις μπροστά, πρέπει να κοιτάξεις πίσω, να μάθεις το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του. Η ιστορία πάντα διδάσκει. Αν κάνεις αυτό, έχεις τα απαραίτητα δεδομένα, μπορείς να τα αξιοποιήσεις και να δημιουργήσεις πάνω σε αυτά. Οι καινοτομίες και οι νεωτερισμοί πρέπει να είναι αποδεκτοί από το DNA μιας επιχείρησης, το οποίο το ορίζει κατά 90% το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτό είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά και η ταυτότητα ενός οργανισμού.

Πώς φαντάζεστε το εαυτό σας σε δέκα χρόνια από σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας;

Στον σύγχρονο κόσμο, η προσαρμοστικότητα είναι αυτή που σε κρατάει ένα βήμα μπροστά, όταν όλα αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό. Η συμβουλή που καθόρισε τον τρόπο σκέψης μου είναι «αντί να πεις κάτι όνειρο πες το πλάνο και εκτέλεσε το». Σε 10 χρόνια στόχος μου είναι να έχω δημιουργήσει ένα μεγάλο εταιρικό οικοδόμημα που να δραστηριοποιείται στο automotive retail και στο mobility. Μαζί με αυτό θέλω να έχω δημιουργήσει μια συμπαγή και ευχαριστημένη ομάδα στελεχών που θα μοιραστώ μαζί τους το πλάνο μου και θα πιάσουμε τους στόχους μας, δημιουργώντας κάτι ξεχωριστό.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα