Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν είμαι σούπερμαν, ούτε σταρ»

Εναντίον της «εξιδανίκευσης» του προσώπου του τάχθηκε σε συνέντευξή του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πάπας Φραγκίσκος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την ανάδειξή του στο θώκο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (13η Μαρτίου 2013), αρνήθηκε ότι είναι ένα «είδος σούπερμαν», ενώ, γενικότερα, τάχθηκε εναντίον της «εξιδανίκευσης» του προσώπου του και των «ιδεολογικών ερμηνειών» της σκέψης του.

Συγκεκριμένα, είπε «Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ είχε γράψει, αν δεν απατώμαι, ότι κάθε εξιδανίκευση είναι μια επίθεση. Το να απεικονίζεται ο πάπας σαν ένα είδος σούπερμαν, ένα είδος σταρ, με προσβάλλει. Ο πάπας είναι ένας άνθρωπος, που γελάει, που κλαίει, κοιμάται ήσυχα, έχει φίλους. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ιεραρχία της εκκλησίας της οποίας προΐσταται έχει κάνει «περισσότερα από κάθε άλλον» θεσμό για «την καταπολέμηση της παιδεραστίας» μολονότι είναι «η μόνη» που επικρίνεται και «δέχεται επιθέσεις», ενώ επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον θεσμό αυτό περί του ότι ο γάμος «είναι μια ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», μια προσέγγιση που συνάδει με την επίσημη απόρριψη από την εκκλησία των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πάπας Φραγκίσκος χτυπά την «ειδωλολατρεία του χρήματος»

Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από τις εφημερίδες La Repubblica και La Stampa, ο Φραγκίσκος διέψευσε «μια ορισμένη μυθολογία» γύρω από το πρόσωπό του, η οποία, όπως ανέφερε, δεν τον ευχαριστεί. «Κάποιος είπε για παράδειγμα ότι βγαίνω τις νύχτες και δίνω στους άστεγους να φάνε», επισήμανε, κάτι το οποίο πρόσθεσε ότι δεν αληθεύει.
Επίσης, ο Πάπας ερωτήθηκε για τις επικρίσεις των πιο παραδοσιακών καθολικών στο πρόσωπό του. Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν λόγο για «αδιαπραγμάτευτες αξίες», το δικαίωμα «στη ζωή» και «στην οικογένεια», όπως κωδικοποιούν οι επικριτές του Πάπα την αντίθεσή τους στις αμβλώσεις και στη νομοθετική κατοχύρωση των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου. Την αδυναμία του να κατανοήσει την έκφραση «αδιαπραγμάτευτες αξίες», εξέφρασε ο Φραγκίσκος. «Οι αξίες είναι αξίες κι αυτό είναι όλο. Δεν μπορώ να πω ότι ανάμεσα στα δάκτυλα του ενός χεριού το ένα είναι πιο χρήσιμο από το άλλο. Για αυτό το λόγο», συνέχισε, δεν συμφωνεί ότι «μπορεί κανείς να έχει αξίες που είναι διαπραγματεύσιμες» και άλλες οι οποίες δεν είναι.

Ερωτηθείς για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από ιερωμένους ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι τις θεωρεί «φοβερές», ότι «αφήνουν βαθύτατα τραύματα», ενώ εξήρε τον προκάτοχό του Βενέδικτο ΙΣΤ΄, διότι όπως υποστήριξε «έδειξε μεγάλο θάρρος και χάραξε ένα σημαντικό δρόμο». «Η Καθολική Εκκλησία είναι, ίσως, ο μόνος θεσμός που κινήθηκε με διαφάνεια και αίσθηση ευθύνης. Κανένας άλλος δεν έκανε κάτι περισσότερο» εναντίον της παιδεραστίας, είπε. «Παρά ταύτα, η Εκκλησία είναι η μόνη η οποία δέχεται επιθέσεις», υποστήριξε.

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο γάμο, ο οποίος είναι μια ένωση «ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», όμως τοποθετήθηκε προσεκτικά όσον αφορά στα σύμφωνα συμβίωσης. Αυτά, είπε, είναι ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί από «κοσμικά Κράτη» για να ρυθμίζονται «οικονομικές διαστάσεις» και άλλα πρακτικά θέματα, όπως π.χ. υγείας, κληρονομιάς κ.ά. «Πρέπει να εξετάζουμε τις υποθέσεις αυτές κατά περίπτωση και να τις αξιολογούμε στις διάφορες μορφές τους».

Διαβάστε ακόμη: Σε «σούπερσταρ» του Twitter εξελίσσεται ο Πάπας Φραγκίσκος

Σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, ο Αργεντινός ποντίφικας ανέφερε ότι «είναι αλήθεια πως έσωσε από την φτώχεια εκατομμύρια άτομα, αλλά, παράλληλα, καταδίκασε τόσα άλλα στο να πεθαίνουν από πείνα». «Στο επίκεντρο της παγκοσμιοποίησης αυτής δεν βρίσκεται ο άνθρωπος, αλλά το χρήμα», δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις με τους ορθόδοξους, ο Φραγκίσκος είπε «Όλοι ανυπομονούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα. Αλλά ο δρόμος προς την ένωση με τους ορθοδόξους σημαίνει, κυρίως, ότι πρέπει να βαδίσουμε και να δουλέψουμε μαζί».
«Η ορθόδοξη θεολογία είναι ιδιαίτερα πλούσια. Και θεωρώ ότι αυτή την στιγμή έχουν μεγάλους θεολόγους. Το πώς βλέπουν την Εκκλησία και το πώς αντιλαμβάνονται τον συνοδικό χαρακτήρα της Εκκλησίας, είναι κάτι το θαυμάσιο», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: «Πρόσωπο της χρονιάς» ο Πάπας Φραγκίσκος