Παπαθανάσης: Άνω των 100 δισ. εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων για την επόμενη μέρα του Ταμείου Ανάκαμψης

Παπαθανάσης: Άνω των 100 δισ. εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων για την επόμενη μέρα του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, Αθήνα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021. Στη συνέντευξη παρουσιάζονται τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η ανάπτυξη χρειάζεται χρηματοδότηση. Και εδώ η Ελλάδα έχει χτίσει κάτι μοναδικό: ένα βαθύ, διαφοροποιημένο σύνολο χρηματοδοτικών εργαλείων που λειτουργούν συνδυαστικά»

Στην ανάγκη για χρηματοδότηση της ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του- εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό- στο 6ο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων.

«Η ανάπτυξη χρειάζεται χρηματοδότηση. Και εδώ η Ελλάδα έχει χτίσει κάτι μοναδικό: ένα βαθύ, διαφοροποιημένο σύνολο χρηματοδοτικών εργαλείων που λειτουργούν συνδυαστικά», σημείωσε, παραθέτοντας συγκεκριμένα μεγέθη:

1. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF): Η Ελλάδα εξασφάλισε 36 δισεκατομμύρια ευρώ — περίπου το 16% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών. Έχουμε ολοκληρώσει όλα τα ορόσημα και όλα τα αιτήματα πληρωμής και αναμένουμε να λάβουμε το 100% των πόρων που μας αναλογούν.
2. ΕΣΠΑ 2021–2027: Ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερα από 17.600 επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των πρωτοπόρων κρατών μελών στην απορρόφηση.
3. Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026–2030: Περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών δεσμεύσεων — χρηματοδοτώντας έργα υποδομής, ενέργειας, υδάτων και ψηφιακά έργα που δεν καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
4. Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB): Έχει εγκρίνει περισσότερα από 60.000 δάνεια αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Ζητά ευρωπαϊκά μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια – «Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε αγρότες και συνοχή»

«Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει. Η επενδυτική δυναμική της Ελλάδας όμως όχι», δήλωσε και αναφέρθηκε στα εργαλεία που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη την επόμενη μέρα.

• Συνέχιση του ΕΣΠΑ 2021–2027: Απομένουν περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ προς επένδυση έως το 2029, επαναπροσανατολισμένα στις προτεραιότητες της ενδιάμεσης αναθεώρησης: ανταγωνιστικότητα, αμυντική-βιομηχανική ικανότητα, ανθεκτικότητα των υδάτων, στέγαση και ενέργεια.
• Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα: Πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, για την προστασία των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων κατά την πράσινη μετάβαση.
• Ταμείο Εκσυγχρονισμού & Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων: Περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για αποθήκευση, δίκτυα και διασυνδέσεις, μαζί με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα νησιά. Έτσι μειώνουμε δομικά το ενεργειακό κόστος. Η Ελλάδα είναι ήδη καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας· στόχος μας είναι να γίνουμε ο ενεργειακός κόμβος της περιοχής.
• Ενισχυμένο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Έχουμε διαθέσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2026–2030, υπερδιπλάσια σε σχέση με την περίοδο 2021–2025.
• Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ (2028–2034): Θα συμφωνηθεί πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του 2027, όταν η Ελλάδα θα κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο σχεδιασμός μας ξεκινά ήδη από περίπου 49,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αθροίστε τα όλα μαζί, και οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που είναι διαθέσιμοι στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια γραμμή χρηματοδότησης για μια δεκαετία», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: