Παραδοχή της Microsoft: Η Ρωσία έχει ήδη προσπαθήσει φέτος να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές

Παραδοχή της Microsoft: Η Ρωσία έχει ήδη προσπαθήσει φέτος να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές
epa06636936 A flag of the USA waves in front of the Embassy of the United States of America in Moscow, Russia, 30 March 2018. In response to new US sanctions imposed on Russia over the Skripal poisoning case, Russia will expel 60 US diplomats and close the US Consulate General in St. Petersburg, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov announced on 29 March 2018. The Russian authorities have given a two-day notice to the United States Consulate General in St. Petersburg to entirely vacate the building. EPA/YURI KOCHETKOV

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις για το ρόλο της Μόσχας στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Μια ομάδα χάκερ που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ρωσικό στρατό έχουν ξεκινήσει εκστρατείες παραπλάνησης κατά τουλάχιστον τριών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, δήλωσε στέλεχος της Microsoft.

Ο Tom Burt, αντιπρόεδρος ασφάλειας πελατών της Microsoft, δήλωσε στο Aspen Security Forum ότι κάποιοι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας ανακάλυψαν τις εκστρατείες phishing και τις αποδίδουν σε μια ομάδα που θεωρείται ότι ελέγχεται από τη GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών που παραβίασε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και δημοσιοποίησε τα email τους.

Ο Burt δεν αποκάλυψε τα ονόματα των υποψηφίων που έβαλαν στο στόχαστρο οι χάκερ αλλά είπε ότι κατεβαίνουν υποψήφιοι για να επανεκλεγούν και προσέθεσε ότι: «Όλοι ήταν άτομα που, λόγω των θέσεών τους, θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντες στόχοι για κατασκοπία και για να διαταραχθεί η εκλογική διαδικασία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller άσκησε δίωξη κατά 12 αξιωματούχων της GRU για την κλοπή ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης ατόμων που εργάζονταν στην προεκλογική εκστρατεία της Hillary Clinton το 2016.

Την ίδια ημέρα, ο Dan Coats, διευθυντής εθνικών πληροφοριών, δήλωσε ότι οι ρωσικές κυβερνο-επιθέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν και πάλι τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, παρομοιάζοντας την απειλή με τις προειδοποιήσεις για τρομοκρατικά χτυπήματα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τη Δευτέρα, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray επανέλαβε την πεποίθηση της υπηρεσίας του ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει και πάλι να εμπλακεί στις φετινές εκλογές. Ο Πρόεδρος Trump έχει υποβαθμίσει αρκετές φορές τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τα οποία ο Putin διέταξε προσωπικά τις κυβερνο-επιθέσεις, καθώς και την πιθανότητα μιας άλλης επίθεσης φέτος.

Την Πέμπτη, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων κατήργησε τη νέα χρηματοδότηση των Πολιτειών για την ενίσχυση της ασφάλειας στις εκλογές τους, απόφαση που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς που λένε ότι το Κογκρέσο δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις αμερικανικές εκλογές από άλλη μια επίθεση Ρώσων χάκερ.