Παραιτήθηκε με αιχμές η κεντρική τραπεζίτρια της Τουρκίας, Ηafize Gaye Erkan

Παραιτήθηκε με αιχμές η κεντρική τραπεζίτρια της Τουρκίας, Ηafize Gaye Erkan
(FILES) Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan addresses a presentation and answers questions during an information meeting organized to introduce the Inflation Report 2023-III in Ankara, on July 27, 2023. Turkey's central bank chief Hafize Gaye Erkan said February 2, 2024, she was resigning after less than a year on the job over a media scandal involving her family. (Photo by Handout / Turkish Central Bank Press Office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Turkish Central bank press office" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Επιχειρήθηκε η δολοφονία του χαρακτήρα μου, επεσήμανε η Tουρκάλα αξιωματούχος

Παραιτήθηκε ελάχιστους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας  η Ηafize Gaye Erkan, κατηγορώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για εκστρατείας κατασυκοφάντησής της. H Erkan, η οποία διορίστηκε τον Ιούνιο, θα αντικατασταθεί από τον υποδιοικητή Fatih Karahan. Ο Karahan, πρώην οικονομολόγος της Federal Reserve, θα είναι ο έκτος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Προέδρου Erdogan  μέσα σε πέντε χρόνια. 

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ηafize Gaye Erkan αναφέρει:

«Όπως γνωρίζει το κοινό, υπηρετώ ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 8 Ιουνίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως τέκνο της πατρίδας, μεγάλωσα και σπούδασα σε αυτά τα εδάφη. Όταν μου ανατέθηκε αυτό το ιερό καθήκον, ήρθα στη χώρα μου, χωρίς να με νοιάζει το προσωπικό μου συμφέρον. Εκείνη την εποχή είχα επίγνωση των δυσκολιών που συνεπάγεται η διατήρηση ενός τόσο έντονου καθήκοντος ως μητέρα ενός παιδιού που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί. Προκειμένου να υπηρετήσω το κράτος και το έθνος μας, βρισκόμουν στις επάλξεις μέρα και νύχτα ακούραστα μέχρι σήμερα. Σε αυτό το σημείο, το οικονομικό μας πρόγραμμα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες της κύριας τάσης του πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη αυτής της επιτυχίας.

Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως γνωρίζει η κοινή γνώμη, πρόσφατα διοργανώθηκε εναντίον μου μια μεγάλη εκστρατεία δυσφήμισης. Προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η οικογένειά μου και, επιπλέον, το παιδί μου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε ενάμιση χρόνο, από αυτή τη διαδικασία, ζήτησα από τον κ. Πρόεδρο να με απαλλάξει από το καθήκον μου, το οποίο έχω εκτελέσει με τιμή από την πρώτη ημέρα.

Οφείλω ευγνωμοσύνη στον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών που μου έκανε την τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και στους συναδέλφους μου με τους οποίους κατέχω αυτή τη θέση για σχεδόν 9 μήνες, ο καθένας από τους οποίους εργάστηκε με μεγάλη αφοσίωση μέρα και νύχτα.

Μετά από 22 χρόνια διοικητικής και τραπεζικής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μου στον κ. Πρόεδρο που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα και το έθνος μου, η οποία είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσω στο γιο μου, και που δεν μου στέρησε ποτέ την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Με εκτίμηση».

H Erkan, πρώην τραπεζίτρια της Goldman Sachs, υπήρξε από τους κεντρικούς αρχιτέκτονες μιας αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του Erdogan τον Μάιο και επικροτήθηκε ευρέως από ξένους επενδυτές που είχαν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία. Η κεντρική τράπεζα υπό τη διαχείριση της αύξησε τα επιτόκια από 8,5% τον Ιούνιο σε 45%, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει την εκτεταμένη κρίση πληθωρισμού, αντιστρέφοντας μια μακροχρόνια πολιτική διατήρησης του κόστους δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: