Ποιες είναι οι 4 απροσδόκητες επενδυτικές προοπτικές για το 2024 σύμφωνα με τη Morgan Stanley

Ποιες είναι οι 4 απροσδόκητες επενδυτικές προοπτικές για το 2024 σύμφωνα με τη Morgan Stanley
Photo: pixabay.com
Οι τομείς ανησυχίας για τους επενδυτές και η αισιόδοξη διάσταση.

Εν μέσω αβέβαιων προοπτικών της αγοράς, ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής αναταραχής, οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν. Στην τελευταία ετήσια σειρά «Big Debates», η Morgan Stanley Research εντόπισε δεκάδες θέματα από διάφορους τομείς και περιοχές που απασχολούν τους επενδυτές και τις εταιρείες. Μεταξύ αυτών και τέσσερις τομείς ανησυχίας για τους επενδυτές, και δίνει μια άλλη, πιο αισιόδοξη, διάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει προς τα πάνω τις χρηματιστηριακές αγορές, να επηρεάσει τις βιομηχανίες και να διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία το 2024.

1. Οι αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν …έδαφος

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα «παγώσουν» τα ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις τιμές των εισιτηρίων και, εν τέλει, το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Ravi Shanker, αναλυτής εμπορευματικών μεταφορών και αεροπορικών εταιρειών της Morgan Stanley, πιστεύει ότι τα ταξίδια αναψυχής και τα εταιρικά ταξίδια θα παραμείνουν ισχυρά. Σημειώνει ότι παράγοντες όπως οι το υψηλό κόστος καυσίμων και οι ελλείψεις στο προσωπικό θα περιορίσουν τις διαθέσιμες θέσεις, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να χρεώνουν ένα ασφάλιστρο. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα προσθέσουν σημαντική αύξηση της χωρητικότητας το 2024», λέει ο Shanker. «Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες στην πραγματικότητα προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες ανάπτυξης, οι οποίες θα πρέπει να προοιωνίζονται καλά για τα έσοδα από τις τιμές των εισιτηρίων».

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την ήπια ζήτηση και τις επιπτώσεις των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας. Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν περιθώρια για άλλη μια σταθερή χρονιά αύξησης εσόδων για ταξίδια στην Ήπειρο, παρά την πιθανή αδυναμία στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, όπου οι πρόσθετες πτήσεις θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις τιμές. Συνολικά, αυτές οι τάσεις θα μπορούσαν να ευνοήσουν τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τις εμβληματικές αεροπορικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Η απανθρακοποίηση διατηρεί το επενδυτικό της δυναμικό

Οι αγορές βλέπουν αμυδρά το δυναμικό ανάπτυξης των βιώσιμων επενδύσεων, εν μέρει λόγω αυτού που πολλοί θεωρούν ως αργή πρόοδο στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς οι παραγωγοί προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα κέρδη τους εν μέσω υψηλών επιτοκίων, και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό θα σημάνει χαμηλότερη ζήτηση το 2024. Ωστόσο, η Morgan Stanley Research πιστεύει ότι ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων βασίζεται στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να παρέχουν καλύτερα οικονομικά από, ας πούμε, το φυσικό αέριο. Γενικότερα, η απαλλαγή από τον άνθρακα για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων παραμένει προτεραιότητα των Κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

3. Το India’s Run συνεχίζεται

Η Ινδία βρίσκεται σε τροχιά εκπληκτικής ανάπτυξης ενώ έχει γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο να επεκτείνεται κατά 21% ετησίως φτάνοντας τα 604 εκατομμύρια δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley Research.

Παρά αυτή τη δυνατότητα, οι επενδυτές είναι δύσπιστοι ότι η Ινδία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα. Αναμένουν αστάθεια από τις αναμενόμενες γενικές εκλογές την Άνοιξη του 2024. Η Morgan Stanley Research, ωστόσο, βλέπει αύξηση του ΑΕΠ –που προβλέπεται ότι θα είναι πάνω από 12% για το 2024– υπερδιπλάσια από αυτή της Κίνας.

Αυτό θέτει επίσης τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία σε καλύτερη σχετική θέση για την επίτευξη αύξησης κερδών. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές που πιστεύουν ότι η προοπτική της Ινδίας έχει ήδη προεξοφληθεί μπορεί να θελήσουν να το ξανασκεφτούν, λέει ο Ridham Desai, Chief Equity Strategist της Morgan Stanley για την Ινδία. Ο Desai βλέπει την έναρξη ενός νέου κύκλου επενδύσεων κεφαλαίου, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και τη βελτίωση της ισορροπίας στο εμπόριο και την κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4. Τα φάρμακα για την παχυσαρκία αλλάζουν την αγορά

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία έχουν κατακλύσει τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια. Η χρήση της καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων για την καταστολή της πείνας αυξάνεται, τόσο για τη διαχείριση βάρους όσο και για τη θεραπεία σχετικών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ή το 7% του πληθυσμού, θα λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μέχρι το 2035, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι επενδυτές έχουν αναγνωρίσει ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά φαίνεται να αμφισβητούν εάν η πιθανή επίδραση των φαρμάκων για την παχυσαρκία μπορεί να είναι υπερβολική. Η Morgan Stanley Research, ωστόσο, συνεχίζει να αναμένει ότι τα φάρμακα για την παχυσαρκία θα έχουν ευρείες και μόνιμες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τα τρόφιμα, καθώς οι καταναλωτές τρώνε λιγότερο και κάνουν πιο θρεπτικές επιλογές. «Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση για γλυκά, αρτοσκευάσματα, γλυκά και αλμυρά σνακ, αλκοόλ, αναψυκτικά και άλλα πιο τρόφιμα», λέει η αναλύτρια της Morgan Stanley, Pamela Kaufman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: