Παραμένει η ανησυχία των επιστημόνων για τη διασπορά του κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παραμένει η ανησυχία των επιστημόνων για τη διασπορά του κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ένας άντρας που φορά προστατευτική μάσκα περπατά με την πλατεία Συντάγματος να διακρίνεται πίσω του άδεια από κόσμο, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Στους οχτώ έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές μας.

Παραμένει η ανησυχία στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό. Μπορεί η κατάσταση να δείχνει ελεγχόμενη, πλην όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμούς από τους ειδικούς μα περισσότερο από τους πολίτες.

Ήδη την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα υπήρξαν 193 κρούσματα. Οι αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παραμένει στους 201. Οι 66 (32,8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την έναρξη της επιδημίας, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 440156 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6287 (1,4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές μας.

«Είναι αλήθεια ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που υπήρξε στη χώρα μας, και την αραίωση της ενημέρωσης, και εμείς αραιώσαμε στις τηλεοράσεις, και τα ΜΜΕ χαλάρωσαν, ο κόσμος πήρε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Παρά το ότι οι οδηγίες υπήρχαν από την αρχή», σημείωσε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι «το μήνυμα τώρα είναι σαφές ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους χρειάζεται.

Στον ΠΟΥ υπήρχε μία σύγχυση, ότι η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη στην αρχή. Είχαμε όμως το lockdown, οπότε ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, και υπήρχε και έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία που είχαν τεράστια ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια οι οδηγίες άλλαξαν, ο κόσμος βγήκε έξω, και μπήκε η οδηγία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη που υπήρχε συνωστισμός».

Τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές

Αναφερόμενος στο θέμα των διακοπών και το τι θα πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Κούβελας είπε ότι «δεν κινδυνεύουν οι νέοι. Αυτό που θα συμβούλευα τον γιο μου θα ήταν να προσέξει αν πάει διακοπές. Τα υποκείμενα νοσήματα πολλές φορές δεν είναι γνωστά. Θα τον συμβούλευα να ακολουθεί όλα τα προφανή μέτρα που ακολουθούμε όλοι, τα θέματα ατομικής καθαριότητας. Συμφωνώ με τον κ. Γώγο ότι σε μεγάλο συνωστισμό οφείλουμε να φοράμε μάσκα. Και δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε. Δεν χρειάζεται να αγκαλιαζόμαστε με όλους. Αυτό που θα με απασχολούσε είναι αν ο γιος μου βρισκόταν σε περιοχή με πολλά κρούσματα, θα απέφευγα να συναντήσει τον 90χρονο πατέρα μου όταν γυρνούσε».

«Όλοι μπορούν να πάνε διακοπές. Και όλοι μπορούν να επιλέξουν το κατάλυμα που θα πάνε. Η τήρηση των μέτρων εκεί είναι βασική. Χρειάζεται προφύλαξη σε περιοχές που υπάρχει συνωστισμός κρουσμάτων. Καλό είναι να έχουμε και ένα μπουκαλάκι αντισηπτικού. Γυρίζοντας μπορούμε να είμαστε προσεχτικοί απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε στο ίδιο θέμα ο κ. Γώγος.