Παραμένει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Σόιμπλε

Παραμένει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Σόιμπλε

Την Κυριακή ανακοινώνεται επίσημα η νέα κυβέρνηση με τις πρώτες διαρροές να θέλουν τον Σόιμπλε αμετακίνητο στο Οικονομικών.  

Ένα βήμα πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης είναι στη Γερμανία, καθώς το 75,96% των μελών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε την συμμετοχή στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την ‘Ανκγελα ΜέρκελΣύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το SPD, από τα 472.820 εγγεγραμμένα μέλη, ψήφισαν τα 369.680 (77,86%). Από αυτά, 256.643 ψήφισαν «ναι», ενώ 80.921 (23,95%) ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της ηγεσίας.

Αύριο οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να ανακοινώσουν τα ονόματα των νέων υπουργών, ενώ την Δευτέρα θα υπογράψουν επισήμως την Προγραμματική Συμφωνία. Την Τρίτη η Μέρκελ αναμένεται να εκλεγεί για τρίτη φορά Καγκελάριος από την ομοσπονδιακή Βουλή. Για την ίδια ημέρα έχει ήδη προγραμματιστεί και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με κεντρικό θέμα την συνταξιοδότηση στα 63ο έτος ηλικίας, με 45 χρόνια ενσήμων.

Γερμανία: Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία για την κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών και ανάληψη του νέου υπερ-υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας από τον αρχηγό του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Φαρνκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στο SPD θα δοθεί και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο, πιθανότατα, θα αναλάβει η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αντρέα Νάλες.

Τελευταίες πληροφορίες της Sueddeutsche Zeitung ήθελαν το υπουργείο ‘Αμυνας να αναλαμβάνει η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τον Τομας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία για τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Ρόναλντ Ποφάλα, υπουργού Καγκελαρίας και έμπιστου συνεργάτη της ‘Ανγκελα Μέρκελ, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά και από την πολιτική. Επισημαίνεται ότι ο κ. Ποφάλα ήταν αρμόδιος και για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, με αποτέλεσμα να δεχθεί έντονη κριτική για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε βάρος ακόμη και της Καγκελαρίου από την αμερικανική NSA.

Ως αντικαταστάστης του φέρεται ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος, Χανς Πέτερ Αλτμάιερ.