Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Έκαψαν άχυρα στη Σερρών – Θεσσαλονίκης

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Έκαψαν άχυρα στη Σερρών – Θεσσαλονίκης
ÄéáäçëùôÝò êáé áãñüôåò ìå ôá ôñáêôÝñ ôïõò Ý÷ïõí áðïêëåßóåé ôçí ÅèíéêÞ Ïäü óôç ÈÞâá, äéáìáñôõñüìåíïé ãéá ôçí õðïâÜèìéóç ôïõ ðñùôïäéêåßï ôçò ðüëçò, ôçí ÐÝìðôç 1 Öåâñïõáñßïõ 2024. ÐÜíù áðü 50 öïñåßò êáé óýëëïãïé ôçò ÈÞâáò óôçñßæïõí êáé óõììåôÝ÷ïõí óôç óõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò, åíÜíôéá óôçí áðüöáóç ôçò êõâÝñíçóçò ãéá ôï íÝï äéêáóôéêü ÷Üñôç, ðïõ üðùò õðïóôçñßæïõí, óå ðñþôç öÜóç, õðïâáèìßæåé ôï ðñùôïäéêåßï ôçò ðüëçò êáé óå áìÝóùò åðüìåíç öÜóç ôï ïäçãåß óå êáôÜñãçóç. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ÐÑÁÃÉÁÍÍÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, μετρώντας αντίστροφα για το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποιους δρόμους έκλεισαν. Συνάντηση με Αυγενάκη στην Κρήτη.  

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρώντας σήμερα Σάββατο και σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή, όπως αποφασίστηκε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχει μία δεκαπενταμελής Επιτροπή, με έξι μέλη από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά κι ένας από την Πελοπόννησο.

Όπως δήλωσαν, όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Αυτά είναι:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
  • Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Οι αγρότες συνέχισαν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους σε διάφορα μπλόκα τις χώρας, ενώ σε ορισμένες περιοχές απέκλεισαν συμβολικά δρόμους, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αγρότες μπήκαν στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας – Πέταξαν άχυρα και γάλα

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου, αγρότες από το μπλόκο των Σερρών, απέκλεισαν με τρακτέρ τους την Εθνική Οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού. Μάλιστα, άναψαν φωτιά και έκαψαν άχυρα στο σημείο.

Νωρίτερα, αγρότες προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το χωριό Καστανιές, στη γέφυρα του ποταμού Άρδα, ωστόσο δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κλείσουν δρόμους και δεν θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο.

Σύσκεψη με τους αγρότες της Κρήτης ο Αυγενάκης

Σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, με τον πρωτογενή τομέα φορείς, όπως αγροτοσυνδικαλιστές, συνεταιριστές, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων όπως τον ΕΛΓΑ και εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι «μέσα από το διάλογο σίγουρα όλοι γινόμαστε πιο σοφοί και σίγουρα κερδισμένοι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τους οποίους υπηρετούμε με ευλάβεια και σεβασμό».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε για μια ακόμη φορά, ότι “δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες» ενώ πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τοπικά και εθνικά αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για το λόγο αυτό δουλεύουμε συντονισμένα όλοι μαζί”.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις συσκέψεις όπως αυτή που γίνεται σήμερα στην Κρήτη, όσο και αυτή που θα γίνει αύριο στην Κομοτηνή και αυτή που έγινε χθες στο μπλόκο στο Κάστρο Βοιωτίας, σημειώνοντας ότι μέσω αυτών συνεχίζεται ο διάλογος, ενόψει και της συνάντησης που αναμένεται να έχει την Τρίτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , με αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων.

«Περισσότερα λύνονται με το διάλογο και με την κοινή προσπάθεια» τόνισε ο κ. Αυγενάκης που είπε ότι «οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες».

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν στον κ. Αυγενάκη, ήταν μεταξύ άλλων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι τιμές προϊόντων όπως πχ το γάλα, οι επιδοτήσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και το αίτημα η Κρήτη να αντιμετωπιστεί ως νησιωτική περιοχή.

Μαρινάκης: Εξετάζουμε την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Στο ζήτημα των αγροτών αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης για διευκόλυνση των αγροτών, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην πράξη«Ό,τι λέει ο πρωθυπουργός γίνεται πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο -και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος στους αγρότες της Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση δεν ανεβαίνει στα τρακτέρ, αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην πράξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr