Παραβίαση των αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καταγγέλει ο Πούτιν

Παραβίαση των αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καταγγέλει ο Πούτιν

Οι κυρώσεις των ΕΕ και ΗΠΑ παραβιάζουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος και προαναγγέλει προσφυγή στον οργανισμό.

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είναι τίποτα άλλο από παραβίαση των βασικών αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από κάποιους από τους εταίρους μας».

Στην παραπάνω δήλωση προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας πως οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία, παραβιάζουν τις αρχές του ΠΟΕ.

«Όλα αυτά έγιναν με πολιτικό τρόπο, χωρίς κανέναν σεβασμό για τους κανόνες του ΠΟΕ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε πως επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, «μία από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», οι Δυτικοί παραβιάζουν συγκεκριμένα «τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους» και «την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού» του ΠΟΕ, εκτίμησε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι να αναπτυχθεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και τόνισε ότι τα αντίποινα στα οποία προχώρησε η Ρωσία δεν «προκλήθηκαν από την επιθυμία της να τιμωρήσει τους εταίρους της ή να τους επηρεάσει».

«Σκεφτόμαστε πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντά μας σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των παραγωγών μας και των αγορών μας από τον άδικο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Η Ρωσία εντάχθηκε στον ΠΟΕ το 2012 έπειτα από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων για τους όρους ένταξής της. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω του ΠΟΕ.

Οι χώρες που επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις δεν χρειάζεται να τις δικαιολογούν στον ΠΟΕ παρά μόνο αν υπάρξει προσφυγή εναντίον τους στον οργανισμό. Τα επιχειρήματα για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με μια χώρα μπορούν να είναι από περιβαλλοντικά και ζητήματα υγείας ως και θρησκευτικά.

Κάποιοι διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι οι ευρείες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό θα ήταν ένα νόμιμο επιχείρημα, το οποίο όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν σε μια προσφυγή στον ΠΟΕ.