Η «παρέα της Αίγινας» και ο… Μαραντόνα Τσίπρας

Η «παρέα της Αίγινας» και ο… Μαραντόνα Τσίπρας

Οι στενές σχέσεις του βασικού επιτελείου της Κυβέρνησης και οι λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της ΣΥΡΙΖΑ. 

Την «παρέα της Αίγινας» και τον ρόλο που παίζει στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη παρουσίασε, λίγο πριν τη συμφωνία της Παρασκευής, με άρθρο της η μεγάλη βρετανική οικονομική εφημερίδα, Financial Times.

Η Αίγινα, σύμφωνα με τους Financial Times ήταν ο τόπους που μια ομάδα φίλων, με επίκεντρο τον Αλέξη Τσίπρα και πέντε υπουργούς της μετέπειτα Κυβέρνησής του, αποφάσισε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ελλάδας. Μία ομάδα που ευχαριστιόταν να διασκεδάζει «στο ρυθμό του I was made for loving you των Kiss, σε ένα νησιώτικο μπαρ γεμάτο από περούκες και φανταχτερά κουστούμια»

Η Αίγινα ήταν ο τόπους «που ο κ. Τσίπρας έγινε φίλος με τον κ. Βαρουφάκη (το πιο πρόσφατο μέλος της ομάδας, σύμφωνα με τους Financial Times) και σχεδίασε πως η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την Γερμανία για να ξαναγράψει τους όρους για το χρέος των 172 δισ. ευρώ. Εδώ ήταν επίσης που ο κ. Τσίπρας δέθηκε με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, βετεράνο κομουνιστή και πατρική φιγούρα για τον ίδιο, ο οποίος θα βοηθήσει να πουλήσει ό,τι ανακύψει από τις Βρυξέλλες στο ανυπόμονο και με υψηλές προσδοκίες κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.»

Και ενώ από τη θέση της Κυβέρνησης της Ελλάδας απολαμβάνει πια μια εντυπωσιακή αποδοχή από τους Έλληνες της τάξης του 70%, παρά τη «δραματική σύγκρουση» της Κυβέρνησης με το Βερολίνο και τις προειδοποιήσεις πως «η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και θα έρθει αντιμέτωπη με τραπεζικό πανικό»,  οι «φωνές κριτικής» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζουν την «παρέα» να κινηθεί σε λεπτές ισορροπίες.

«Όταν ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τις προεκλογικές υποσχέσεις για διαγραφή του χρέους, οι καταγγελίες για «κωλοτούμπα» έγιναν πιο δυνατές. Ένα καρτούν παρουσίαζε έναν ακροβατικό κ. Βαρουφάκη να εκτελεί εντολές «για τριπλό Άξελ, τριπλό Λουτς» από τους ηγέτες του στην ευρωζώνη.»

Ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν  «ότι ο κ. Τσίπρας και κάποιοι «Αιγινήτες» είναι κρυφοί σοσιαλδημοκράτες και οδηγούν το κόμμα προς το κέντρο και στην συνθηκολόγηση με το Βερολίνο» Η κύρια αντίσταση, σύμφωνα με το άρθρο, αναμένεται από τη «σκληροπυρηνική αντικαπιταλιστική Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που δεν συμπαθεί το ευρώ και την ολοκληρωτική Ε.Ε.»

Το άρθρο φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις του μέλους της Αριστερής Πλατφόρμας, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος μόλις χθες επιβεβαίωσε, με γραπτή  παρέμβασή του, τις αμφιβολίες του για τη συμφωνία της Παρασκευής. Ο κ. Λαπαβίτσας προσπαθεί να αποκρούσει τις «κατηγορίες» σχετικά με τις ακραίες θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλώνοντας ρεαλιστή και προσγειωμένος. «Δεν έχουμε καμία σχέση με ακραίους αριστερούς και ονειροπόλους. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να υπερασπιζόμαστε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να το δούμε να εφαρμόζεται. Αν υπάρξουν αποκλίσεις θα πρέπει να εξηγηθούν.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, πριν την πρώτη συμφωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ακαταμάχητος» εάν οι Γερμανοί εμφανιστούν «αμετακίνητοι». «Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη που εμφανίζεται να βάζει τέλος στην λιτότητα αλλά δεν το κάνει στην πράξη θα αναιρεθεί μέσα σε λίγους μήνες».

Ανάμεσα στα δύο μέτωπα που φαίνεται να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν τον Πρωθυπουργό να παίζει τον ρόλο του «προσεκτικού κομματικού ισορροπιστή, με μια μεγάλη προσωπική αποδοχή.» Ο ρόλος αυτός διαφάνηκε ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα, από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας και το θέμα των διαφοροποιήσεων για τη λίστα υποψηφίων. Η προσωπική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό συμβούλιο τερμάτισε τις αμφισβητήσεις και κατάφερε να τον ενδυναμώσει στην ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, ο Τσίπρας μοιάζει με τον Μαραντόνα. «Πήρε μια δευτεροκλασάτη ομάδα στην κορυφή. Το πήρε πάνω του. Και χωρίς τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα. Αλλά μας αρέσει ακόμα να διαφωνούμε ποιος θα εκτελεί τα πέναλτι», αναφέρει μιλώντας στο άρθρο.

Σύμφωνα με τους Financial Times,  «o κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά τους εσωτερικούς κινδύνους. Στο απόγειο της κόντρας με τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, σκέφτηκε ότι είναι απαραίτητο να κάτσει προσεκτικά για ώρες να ακούσει αριστερίστικες ομιλίες σε συνάντηση του κόμματος για την εκλογή προέδρου. Και μετά από συμβουλές του κ. Φλαμπουράρη, έδωσε σε ισχυρά ακροαριστερά στελέχη κορυφαίες οικονομικές θέσεις στην ενέργεια, την ναυτιλία και την βιομηχανία, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που προκύπτουν από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και των εργατικών συνδικάτων».