«Παρέλαση» του τουρκικού στρατού μετά την Αφρίν και στο βόρειο Ιράκ βλέπει ο Ερντογάν

«Παρέλαση» του τουρκικού στρατού μετά την Αφρίν και στο βόρειο Ιράκ βλέπει ο Ερντογάν
epa06561843 A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the 6th ordinary provincial congress of the Justice and Development Party (AKP) in Kahramanmaras, Turkey, 24 February 2018. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε τους επόμενους στόχους του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. 

«Παίρνοντας χθες τον έλεγχο της πόλης Αφρίν, αφήσαμε πίσω μας το σημαντικότερο στάδιο της επιχείρησης» που ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας. Τώρα, μετά την Αφρίν, θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ (Ιεράπολη), το Άιν αλ Αράμπ (σ.σ η αραβική ονομασία του Κομπάνι), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί».

Με αυτόν τον τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε -μία ημέρα μετά την κατάληψη του θύλακα της Αφρίν από τον τουρκικό στρατό- την πρόθεση της κυβέρνησής του να διευρύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών, επισημαίνοντας πως μπορεί να περάσει ακόμα και μέσα στο Ιράκ.

Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο. Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης σήμερα στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, εάν η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ενεργήσει εγκαίρως εναντίον των μονάδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αεροπορικές βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) “Κλάδος Ελαίας” εκεί κάτω», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα την «τουρκική εισβολή» στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αξιώνοντας την «άμεση απόσυρση» των στρατευμάτων που η Άγκυρα έχει αναπτύξει στη Συρία, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana.

«Η ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ελέγχουν πλέον την Αφρίν είναι παράνομη» τονίζεται από το ΥΠΕΞ, σε επιστολές που εστάλησαν στον ΟΗΕ. «Η Συρία αξιώνει οι δυνάμεις εισβολής να αποσυρθούν αμέσως από τα συριακά εδάφη που κατέλαβαν».

Βαθιά ανησυχία από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές κινήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν «βαθιά ανήσυχες» για τις εξελίξεις στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού φαίνεται ότι την εγκατέλειψε λόγω της επαπειλούμενης επίθεσης από την Τουρκία.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στην Αφρίν», σημειώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στην πόλη», συνέχισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Οι ΗΠΑ δεν δρουν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας όπου βρίσκεται η Αφρίν».

Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης τη «δέσμευσή της» στη σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και τη «δέσμευσή της» στους εταίρους της, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της ανατολικής Συρίας, βασική συνιστώσα των οποίων αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Επισημαίνει επίσης ότι λόγω των μαχών στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στην Αφρίν, έχει μπει σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν σε ορισμένες περιοχές. «Αυτή είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία», καταλήγει η εκπρόσωπος.