Παρέμβαση French Gates: Ανεπαρκείς οι οργανισμοί του Bretton Woods – Αλλάξτε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Παρέμβαση French Gates: Ανεπαρκείς οι οργανισμοί του Bretton Woods – Αλλάξτε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
epa07308475 Melinda Gates, Co-Chair of the Bill and Melinda Gates Foundation makes her speech on the opening of the 2nd edition of the Rendez-Vous de Bercy at the Economy ministry in Paris, France, 22 January 2019. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η 58χρονη Melinda French Gates παρομοίασε την κατάσταση στις αναδυόμενες χωρες σαν ένα πρόβλημα ζωής ή θανάτου  

Να αναλάβουν τολμηρή δράση για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προσφέρουν μια διέξοδο στα αυξανόμενα δεινά που προκαλεί το επαχθές χρέος σε μέρη όπως η Αφρική προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες που αναμένεται να μεταβούν στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα η Melinda French Gates.

Eιδικότερα, σε συνέντευξή της στο Bloomberg News, η French Gates είπε ότι πάρα πολλές αφρικανικές χώρες βγαίνουν από την πανδημία του κορωνοϊού με φορτία χρέους που τις αναγκάζουν να θυσιάσουν επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα με αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα οφέλη για να κάνουν βραχυπρόθεσμες πληρωμές. Σημειώνεται πως αγωνίζονται να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν κλιματικές καταστροφές. 

Η 58χρονη French Gates παρομοίασε την κατάσταση σαν ένα πρόβλημα ζωής ή θανάτου.

«Μιλάτε με αυτούς τους υπουργούς Οικονομικών». Λένε «πρέπει να κάνω προσαρμογές, όπως ένα νοικοκυριό πρέπει να κάνει προσαρμογές. Βρίσκονται σε αυτή την τρομερή κατάσταση που πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς και να πουν: “Συνεχίζω να επενδύω σε εκείνες τις κλινικές πρωτοβάθμιας υγείας, στην εκπαίδευση ή στην εξυπηρέτηση του χρέους μου;”» είπε η συνιδρύτρια του Ιδρύματος Gates.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Mia Mottley συγκαλούν τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να μπορεί να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση των οργανισμών του Bretton Woods που χρηματοδότησαν την ανάπτυξη τη δεκαετία του 1940.  

Ηγέτες και ανώτερα στελέχη χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κιάνγκ, του προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να παρευρεθούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η French Gates δήλωσε αισιόδοξη για την εύρεση μιας παγκόσμιας λύσης στα προβλήματα χρέους αλλά και για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας μέσω μιας σειράς συναντήσεων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις γεωπολιτικές διαφορές που έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες της Ομάδας των 20 και να χαράξουν ένα νέο σύνολο παγκόσμιων κανόνων για τους πιστωτές και τους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μια δίνη χρέους. Η πανδημία, η άνοδος των τιμών των τροφίμων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και το ισχυρότερο δολάριο —που οφείλεται στις επιτοκιακές αυξήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ— έχουν επιδεινώσει το βάρος του. Ωστόσο, η French Gates, η οποία ίδρυσε το ίδρυμα με τον πρώην σύζυγό της, συνιδρυτή της Microsoft Corp., Bill Gates, εκφράζει την ανησυχία της ότι πολλές πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, γίνονται όλο και πιο εσωστρεφείς μετά την πανδημία.

Εσωστρέφεια

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι οι πλούσιες χώρες να γίνουν τελείως εσωστρεφείς και απλώς να πουν “Έχουμε τα δικά μας προβλήματα στο σπίτι”», είπε. «Ο κόσμος είναι πλέον έτσι διαμορφωμένος ώστε οι πολίτες των δυτικών χωρών να αγνοούν προβλήματα εκτός των συνόρων τους, είτε πρόκειται για πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή είτε για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πεινούν. Αλλά είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας οικονομίας, είτε μας αρέσει είτε όχι» προσέθεσε.

Η French Gates είπε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι τα καλύτερα ιδρύματα για να ηγηθούν μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επίσης, ενέκρινε μια προσπάθεια της G-20 για σύνταξη νέων κανόνων για την αντιμετώπισή του. «Αλλά αυτά τα ιδρύματα χρειάζονται μεταρρύθμιση, χρειάζονται περισσότερους πόρους».

Οι πλούσιες χώρες πρέπει επίσης να σκεφτούν πιο δημιουργικά λαμβάνοντας μέτρα όπως η ανακατανομή ή ο δανεισμός του ποσοστού τους ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθεματικά του ΔΝΤ —γνωστά ως ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα— σε φτωχότερες χώρες. Οι οργανισμοί του Bretton Woods «μας έχουν εξυπηρετήσει απίστευτα καλά», είπε η French Gates. «Αλλά τα πλαίσια που υπάρχουν δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ οι πλούσιες χώρες ξόδεψαν το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για να στηρίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνικές τους υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν μόνο περίπου 3%, είπε η French Gates.

Παρά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας, των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων χρέους και ζητημάτων που μαστίζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο πρέπει να περιλαμβάνει το Πεκίνο.

«Η Κίνα πρέπει να είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε η French – Gates, επισημαίνοντας τις κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική και την αναπόφευκτη θέση της ως ο μεγαλύτερης πιστώτριας σε πολλές χώρες της ηπείρου. «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να είναι σε πόλεμο με την Κίνα. Η Κίνα δεν θέλει να είναι στον πόλεμο με τις ΗΠΑ, σωστά; Έτσι, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να δώσουν και να πάρουν», είπε η French Gates, καταλήγοντας: «Οι χώρες θα κάνουν τα σωστά πράγματα. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».