Παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ για το Brexit: Μην χάνουμε τη «μεγάλη εικόνα»

Παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ για το Brexit: Μην χάνουμε τη «μεγάλη εικόνα»
Photo: REUTERS

Μήνυμα της βασίλισσας προς τους πολιτικούς να επιλύσουν την κρίση που έχει δημιουργήσει η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ απηύθυνε έκκληση στη Βρετανία να αναζητήσει κοινό έδαφος και να αντιληφθεί την «μεγάλη εικόνα», μια κωδικοποιημένη έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο να επιλύσει την κρίση του Brexit που έχει σοκάρει τους επενδυτές και τους συμμάχους, μεταδίδει το Reuters.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 29η Μαρτίου, την ημερομηνία που έχει οριστεί για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην βαθύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 50 ετών, καθώς προσπαθεί να βρει πώς και αν τελικά θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καθώς κοιτάζουμε για νέες απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, προσωπικά προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές, όπως το να μιλάμε καλά ο ένας για τον άλλον και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις· να ενωθούμε για να αναζητήσουμε το κοινό έδαφος· και ποτέ να μην χάνουμε την μεγαλύτερη εικόνα», δήλωσε η βασίλισσα.

Στήριξη του DUP στο Plan B της Μέι

Το μικρό βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, συμφώνησε κατ’ ιδίαν να υποστηρίξει τη συμφωνία για το Brexit την επόμενη εβδομάδα, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλαμβάνει καθαρή ημερομηνία λήξης του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας ο οποίος κατ’ ουσία θα διατηρήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της εάν δεν κλειστεί συμφωνία για το εμπόριο και τα τελωνεία μέχρι το 2021, αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Sun στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει την Τρίτη για τα εναλλακτικά σχέδια για το Brexit, μετά την πρόσφατη απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Μέι με τις Βρυξέλλες. Η εξέλιξη ώθησε την ΕΕ να εντείνει τις προετοιμασίες της για το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία σε κάτι περισσότερο από δύο μήνες, την 29η Μαρτίου 2019.

Εάν το λεγόμενο backstop τεθεί σε εφαρμογή, θα σημάνει πως η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει ειδικό καθεστώς, κάτι που το υπερσυντηρητικό DUP χαρακτηρίζει απαράδεκτο. Γενικότερα, οι οπαδοί της «καθαρής» αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ ερίζουν πως πρόκειται για μια «παγίδα» με σκοπό η χώρα να μείνει επ’ αόριστον στην τελωνειακή ένωση, παρά το Μπρέξιτ.

Εξάλλου επίσης χθες Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit εάν δεν συμπεριλαμβάνει τον μηχανισμό ασφαλείας αυτόν, που έχει σκοπό να αποτρέψει τον κίνδυνο «σκληρών» συνόρων και διπλών τελωνειακών ελέγχων, καθώς και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας αποχώρησης, αντηχώντας τη θέση των 27.