Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Fed, Κλαρίντα, λόγω σκανδάλου αθέμιτων συναλλαγών

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Fed, Κλαρίντα, λόγω σκανδάλου αθέμιτων συναλλαγών
epa07133417 Attendees leave an open meeting of Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πόρτα της εξόδου είδε πρόωρα ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Κλαρίνται, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που τον εμπλέκουν σε συναλλαγές οι οποίες σαφώς θέτουν ζητήματα δεοντολογίας.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Κλαρίντα, του οποίου η τετραετής θητεία έληγε στο τέλος του μήνα, θα αποχωρήσει από τη θέση του την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022.

Από τη μεριά του, ο Κλαρίντα επικαλέστηκε «απροσεξία και λάθη» για να δικαιολογήσει το ότι δεν αποκάλυψε την πλήρη έκταση της συναλλακτικής δραστηριότητάς του όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση τον Φεβρουάριο του 2020, απειλώντας να αναζωπυρώσει ένα σκάνδαλο δεοντολογίας στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Νέα στοιχεία, ωστόσο, αποκάλυψαν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν περισσότερο ενεργός στις χρηματοπιστωτικές αγορές από ό,τι είχε αποκαλύψει αρχικά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δεύτερος τη τάξει στο «τραπέζι» των αξιωματούχων της Fed είχε μετακινήσει από ένα έως πέντε εκατομμύρια δολάρια από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ομόλογα σε ένα fund που επενδύει σε μετοχές, στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Αυτές οι συναλλαγές είναι αμφιλεγόμενες, δεδομένου ότι έγιναν μόλις μία ημέρα πριν ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Jay Powell, ανακοινώσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.