Parity Platform: Η «πράσινη» ελληνική εταιρεία που από τα φοιτητικά της χρόνια κερδίζει παγκόσμιες πρωτιές

Parity Platform: Η «πράσινη» ελληνική εταιρεία που από τα φοιτητικά της χρόνια κερδίζει παγκόσμιες πρωτιές
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Χρήστος Στεφανάτος, μίλησε για την εμπειρία του από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας, την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και την τεράστια υποστήριξη που έχει λάβει από τον Entrepreneurs’ Organization μέχρι σήμερα.

Η Parity Platform είναι μια εταιρεία λογισμικού που αναπτύσσει εφαρμογές γύρω από την πράσινη ενέργεια. Ξεκίνησε από τον Χρήστο Στεφανάτο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το πρώτο project που ανέπτυξε η εταιρεία είναι μια πλατφόρμα που συνδέει ιδιώτες με φωτοβολταϊκά πάρκα και τους επιτρέπει να συμψηφίζουν την κατανάλωση ρεύματος του σπιτιού τους με την παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα οποία συμμετέχουν.

Η Parity Platform συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας (GSEA) παρουσιάζοντας το EV Loader, μια εφαρμογή που επιτρέπει σε οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φορτίζουν το όχημα τους σε διαφορετικά σημεία φόρτισης, χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο σύστημα πληρωμών και ταυτόχρονα τους ενθαρρύνει να φορτίζουν το όχημα τους χρησιμοποιώντας ενέργεια που προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, η εταιρεία βραβεύθηκε ανάμεσα στις 7 καλύτερες σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή (evloader.com) έχει ήδη υπό την διαχείριση της δέκα σταθμούς φόρτισης στην Αττική.

Η εταιρεία αποτέλεσε συνέχεια της διπλωματικής εργασίας του Χρήστου Στεφανάτου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο ίδιος είχε σχεδιάσει τεχνολογικές πλατφόρμες για την προώθηση και χρηματοδότηση υποδομών πράσινης ενέργειας και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης που επέβλεπε την διπλωματική του, τού είχε πει χαρακτηριστικά «Υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά για όσα περιγράφεις. Έχεις σκεφτεί να το κυνηγήσεις επιχειρηματικά;» Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε την εταιρεία με προσωπικά του κεφάλαια, ενώ στα πρώτα της βήματα η Parity Platform έλαβε υποστήριξη από το People’s Trust και τον οργανισμό Mindspace. Πρόσφατα μάλιστα, έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από το EIT Climate KIC. Το Fortune μίλησε με τον Χρήστο για όλη την εμπειρία που έχει ζήσει ως τώρα, τις σημαντικές διακρίσεις και τα πλάνα του για το μέλλον.

Ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος να διοργανωθεί στο Cape Town. Οι συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού όμως δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Μίλησε μας για την εμπειρία σου στο διαγωνισμό και πώς εσύ το βίωσες. Πώς αισθάνεσαι που η Parity βρέθηκε στις 7 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως;

Ο διαγωνισμός GSEA παρέμεινε για εμένα μια μοναδική εμπειρία, παρότι δεν ταξιδέψαμε τελικά στο Cape Town λόγω του κορωνοιού. Ξεκίνησε με τον ελληνικό τελικό τον Φεβρουάριο, που έλαβε χώρα με φυσική παρουσία των διαγωνιζόμενων. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα μέλη του Ελληνικού δικτύου Entrepreneurs’ Organization αλλά και άλλους φοιτητές-ιδρυτές εταιρειών. Όλα τα μέλη του δικτύου αμέσως μετά τον διαγωνισμό μας παρείχαν πολύτιμες συμβουλές και μας πρότειναν άτομα από την βιομηχανία με τα οποία θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή για αναπτύξουμε συνέργειες.

Είχα την τιμή να επιλεγώ να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού. Εκεί συμμετείχαν οι 70 καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο (από 1.500 διαγωνιζόμενους συνολικά). Πέρασα δύο επιπλέον τηλεδιασκέψεις αξιολόγησης από την διεθνή επίτροπη και τελικά η εταιρεία μου βραβεύθηκε ανάμεσα στις 7 καλύτερες σε όλο τον κόσμο. Η αξία του διαγωνισμού για εμένα δεν περιορίζεται μόνο στα χρηματικά έπαθλα που λάβαμε αλλά επεκτείνεται στο μοναδικό δίκτυο του EO.

Πες μας δυο λόγια για την υποστήριξη του Entrepreneurs’ Organization σε όλο σου το ταξίδι μέχρι το διαγωνισμό.

Πριν και μετά τον διαγωνισμό είχα την ευκαιρία να γνωρίσω επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Το δίκτυο κατανέμει τα μέλη τους σε μικρότερες ομάδες που επικοινωνούν τακτικά για να εντοπίσουν συνέργειες αλλά και για να στηρίξουν ο ένας τον άλλον για οποιαδήποτε πρόκληση εντοπίζουν. Τα τελευταία δυο χρόνια που τρέχω την εταιρεία μου ένιωθα αρκετά μόνος, με την έννοια ότι είχα αποκλειστική προσωπική ευθύνη για το αν η εταιρεία θα κατάφερνε να αναπτυχθεί και να διατηρήσει τους εργαζόμενους της. Στις συναντήσεις του δικτύου συζήτησα με ανθρώπους που μοιράστηκαν τα ίδια ακριβώς προβλήματα και ένιωσα πολύ γρήγορα μέλος της διευρυμένης οικογένειας του EO. Είναι ένα δίκτυο στο οποίο μπορώ να βασιστώ τα επόμενα χρόνια για να βρω πιθανούς συνεργάτες για την ανάπτυξη της εταιρείας στο εξωτερικό αλλά και για να πάρω συμβουλές για καθημερινές προκλήσεις.

Το ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο το τελευταίο διάστημα και πιο συγκεκριμένα για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Πώς κρίνεις αυτή την κλίση προς την ηλεκτροκίνηση; Πιστεύεις πως θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερους «έξυπνους» σταθμούς φόρτισης;

Το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξάνεται ραγδαία και εκτιμώ ότι σε ορίζοντα 20ετίας δεν θα βλέπουμε πια πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή κυκλοφορούν λιγότερα από 1.000 ηλεκτρικά οχήματα, όμως το 2025 αναμένουμε να είναι περισσότερα από 30.000 και το 2030 περισσότερα από 200.000. Η τεχνολογία των μπαταριών έχει φτάσει πλέον σε πολύ καλό επίπεδο. Βλέπουμε στην αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορούν με μια φόρτιση να διανύσουν 500 χιλιόμετρα. Εφόσον πλέον δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικό περιορισμό στην δυνατότητά μας να ταξιδέψουμε με αυτό, γιατί να μην επιλέξουμε ένα όχημα που εκπέμπει λιγότερους ρύπους, απαιτεί σημαντικά ελάχιστη συντήρηση και καταναλώνει 2,5 ευρώ ρεύμα αντί για 10 ευρώ βενζίνη ανά 100 χιλιόμετρα; Η επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έρχεται για δώσει ένα παραπάνω κίνητρο στους πρώτους τολμηρούς που θα επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα μας, παρότι δεν υπάρχει ακόμα εκτενές δίκτυο φόρτισης. Σίγουρα απαιτούνται περισσότερα σημεία φόρτισης για να μπορούν οι οδηγοί να ταξιδεύουν με άνεση σε όλη τη χώρα. Εμείς με τη σειρά μας βοηθούμε με το EV Loader τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων να εντοπίζουν όλους τους διαθέσιμους σταθμούς στον χάρτη και να κάνουν κρατήσεις σε αυτούς για να κυλήσει το ταξίδι τους χωρίς εκπλήξεις.

Τα μελλοντικά σχέδια της Parity Platform

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαμορφώνει συνεργασίες με εταιρείες που εγκαθιστούν σταθμούς φόρτισης ώστε να προσφέρει από κοινού λύσεις hardware και software σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους σταθμούς. Στις αρχές του 2021 η Parity Platform στοχεύει να κλείσει νέα χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί σε χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και να διαχειριστεί περισσότερους σταθμούς μέσω της εφαρμογής.

«Στόχος μας είναι να είμαστε η εφαρμογή πρώτης επιλογής για τους ιδιοκτήτες σταθμών φόρτισης και τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων στην Νοτιανατολική Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Στεφανάτος.