«Πάσα» Μάτζικ Τζόνσον σε Μπάρακ Ομπάμα

«Πάσα» Μάτζικ Τζόνσον σε Μπάρακ Ομπάμα
Photo:

Εκδήλωση «αστέρων» για την υποστήριξη του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ. 

Τη στήριξη διάσημων προσωπικοτήτων από πολλούς χώρους, όπως αυτούς του κινηματογράφου και του αθλητισμού επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να αυξήσει τα προεκλογικά κεφάλαια εν όψει των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2014.

Έτσι αναμενόταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του πρώην αθλητή, πέντε φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Λέικερς του Λος Άντζελες, Μάτζικ Τζόνσον, σε ειδική εκδήλωση . Στην ίδια εκδήλωση αναμενόταν να παραβρεθούν πολλά μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος, όπως ο Τομ Χανκς, ο Σάμιουελ Τζάκσον και η Νταϊάν Κίτον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται σε μια τριήμερη περιοδεία στη δυτική ακτή η οποία κατά κύριο λόγο είναι αφιερωμένη στην προεκλογική εκλογική χρηματοδότηση των Δημοκρατικών , ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας . Περίπου 160 άτομα είχαν εκφράσει τη θέληση να παραβρεθούν στη δεξίωση του Μάτζικ Τζόνσον ενός μακροχρόνια υποστηριχτή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώην μπασκετμπολίστας, τρεις φορές καλύτερος παίκτης της αγωνιστικής σεζόν (MVP) στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εγκατέλειψε τον επαγγελματικό αθλητισμό το 1991 σε ηλικία 32 ετών, καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Οι συμμετέχοντες στη δεξίωση κλήθηκαν να καταβάλουν πόσο μεταξύ 2.500 και 15.000 δολαρίων.

Ο Ομπάμα , κατόπιν αναμένεται να περάσει το υπόλοιπο της βραδιάς στο σπίτι του Χάιμ Σαμπάν, μεγιστάνα στης τηλεόραση και χρηματοδότη των Δημοκρατικών. Περίπου 120 άνθρωποι έχουν πληρώσει 16.200 δολάρια για αυτή την εκδήλωση.

Στήριξη και για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Το άλλο ζήτημα που απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φέρεται να είχε πάρει πάνω του μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων, είναι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της προσέγγισης της κυβέρνησής του στο θέμα του Ιράν, δηλώνοντας ότι είναι «εύκολο» να χτυπά κανείς τη γροθιά στο τραπέζι, όμως αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στη διπλωματία και δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα» επισήμανε σε μια ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη το Σάββατο στη Γενεύη, μια συμφωνία που έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς.

«Όταν ήμουν υποψήφιος για την προεδρία, την πρώτη φορά, είπα ότι έχει έρθει ο καιρός για μια καινούρια ηγεσία, ότι θα πρέπει να γυρίσουμε τη σελίδα μιας δεκαετίας πολέμου», υπενθύμισε ο Ομπάμα. «Πιστεύω σε αυτό που είχε πει κάποτε ο πρόεδρος Κένεντι: ας μην διαπραγματευόμαστε επειδή φοβόμαστε αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η διπλωματία «υποστηριζόμενη από τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν» είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί «η πρόοδος την οποία είδαμε το σαββατοκύριακο». Υποσχέθηκε ότι τους επόμενους μήνες «θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απειλή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

«Εάν το Ιράν αρπάξει αυτήν την ευκαιρία και αποφασίσει να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να βάλουμε ένα τέλος στη δυσπιστία που υπάρχει μεταξύ των χωρών μας εδώ και τόσα χρόνια», συνέχισε ο Ομπάμα ο οποίος, από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2007-8, υπερασπίζεται την αρχή της «χείρας φιλίας» προς τους εχθρούς των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: H μυστική διπλωματία πίσω από το deal Δύσης-Ιράν