Πάσχα… the Greek way επιλέγουν οι ξένοι ταξιδιώτες

Πάσχα… the Greek way επιλέγουν οι ξένοι ταξιδιώτες
Photo: Shutterstock
Ποιες οι διεθνείς αγορές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση – Ποιοι προορισμοί ανακηρύσσονται σε νικητές και χαμένους

Ισχυρή άνοδος της τάξης του 18,3% κατεγράφη στις απευθείας ξενοδοχειακές κρατήσεις στους σημαντικότερους προορισμούς της Ελλάδας για το Πάσχα του 2025, σε σχέση με τα επίπεδα της Πασχαλινής περιόδου του 2024.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Nelios, εταιρεία η οποία παρέχει υπηρεσίες digital marketing σε τουριστικές επιχειρήσεις, η ημερολογιακή σύμπτωση Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, λειτούργησε ως επιταχυντής της ζήτησης για τα ξενοδοχεία της χώρας.

Σε ότι αφορά τις πιο δυναμικές διεθνείς αγορές που τροφοδοτούν την αύξηση στις απευθείας κρατήσεις των Ελληνικών ξενοδοχείων, την πρωτοκαθεδρία έχει το Ισραήλ καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 178,5%. Παράγοντες που ευνοούν την τάση αυτή είναι η αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών και η αντίληψη για τη χώρα μας ως ενός ασφαλούς προορισμού διακοπών.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό Πάσχα έδωσαν οι Ρουμάνοι, (+36,2%), οι Ιταλοί (+26,1%,), οι Ισπανοί (+22,8%) και οι Ολλανδοί (+22,1%). Καλά δείγματα γραφής παρατηρήθηκαν και από τις αγορές που στηρίζουν διαχρονικά το τουριστικό brand Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Αυστρία και το Ην. Βασίλειο με ποσοστά ανόδου 16,1% και 16,7% αντίστοιχα. Ενθαρρυντικό είναι δε το γεγονός ότι, παρά τις εξαγγελίες Trump και τη συνεπακόλουθη πτώση του δολαρίου, οι Αμερικανοί που αποτελούν και τους τουρίστες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη στη χώρα μας, σημειώνουν ως αγορά άνοδο 10,1% συγκριτικά με το Πάσχα του 2024, με βοηθητικό παράγοντα τις ενισχυμένες απευθείας πτήσεις με την Αθήνα.

Στο top 15 συγκαταλέγονται οι Γάλλοι και οι Γερμανοί καταγράφοντας μια πιο ήπια αύξηση στις απευθείας ξενοδοχειακές κρατήσεις (8,3% και 5,6%), ενώ το rebound έρχεται από το Βέλγιο (+10%), την Ελβετία (+9%), και ακολουθούν μακρινές αγορές όπως ο Καναδάς (+6,5%) και η Αυστραλία (+5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγορές που μας γύρισαν την πλάτη

Και ενώ για πολλούς ξένους η εμπειρία του Πάσχα, βασισμένου στα ελληνικά ήθη και έθιμα, φαντάζει μοναδική, υπήρξαν και αγορές που αποφάσισαν να κινήσουν για άλλες … πολιτείες.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν από τη Βραζιλία (-27,4%), τη Βουλγαρία (-22,7%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-15,8%), τη Φινλανδία (-12,6%), την Ουγγαρία (-10,3%), την Ιρλανδία (-9,3%) καθώς επίσης και από την Νορβηγία (-4,3%).

Οι προορισμοί που κέρδισαν τις εντυπώσεις και εκείνοι που καταβαραθρώθηκαν

Σε απόλυτη πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η Κρήτη, η οποία σημείωσε θεαματική άνοδο 82,4% σε σύγκριση με την Πασχαλινή περίοδο του 2024. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα (+37,6%), η Πελοπόννησος (+23,6%) – με την Πάτρα να αναδεικνύεται σε “πουλέν” αφού η άνοδος των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων άγγιξε το 80,2% – η Αττική (+22,9%) και η Ηπειρωτική Ελλάδα (+19,3%), ενώ και τα Ιόνια Νησιά κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,6% ως προς τα επίπεδα των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων για το Πάσχα.

Η κοσμοπολίτικη ζωή και το υψηλός κόστος των Κυκλάδων, φαίνεται να λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους ξένους ταξιδιώτες. Ειδικότερα, οι Κυκλάδες σημείωσαν μείωση 11,4%, με τις κρατήσεις για Σαντορίνη να είναι μειωμένες κατά 20,2%, για Μύκονο κατά -12,1% και για Νάξο κατά -6,3%.

Με εξαίρεση τα τρία αυτά νησιά και την Κεφαλονιά (-4,4%), όλοι οι υπόλοιποι επιμέρους προορισμοί της χώρας κινήθηκαν ανοδικά, με ιδιαίτερα κερδισμένους εκείνους που επενδύουν συστηματικά στην αυθεντικότητα και τον Πασχαλινό χαρακτήρα των εμπειριών που προσφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: