Πέφτουν από σήμερα στον Ειρηνικό χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού νερού από την Φουκουσίμα

Πέφτουν από σήμερα στον Ειρηνικό χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού νερού από την Φουκουσίμα
A South Korean man holds a placard in front of a building housing the Japanese embassy in Seoul on August 24, 2023, as South Korean protesters gather to demonstrate against Japan's discharge of treated wastewater from the crippled Fukushima nuclear plant. (Photo by Jung Yeon-je / AFP) Photo: AFP
Τι λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Πώς αντιδρούν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και πολίτες.

Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.

Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

IAEA: “Πολύ πιο κάτω” από το προβλεπόμενο όριο η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα της Φουσκουσίμα

Η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που άρχισε σήμερα η Ιαπωνία να απορρίπτει στη θάλασσα, είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

“Οι ειδικοί του IAEA συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη”, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός του OHE, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση.

“Η ανάλυση που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου επιβεβαίωσε” ότι η συγκέντρωση της ραδιενεργής ουσίας τρίτιο βρισκόταν “πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο”.

Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτά να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για την παρουσία τριτίου στο νερό, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι επίσης περίπου 7 φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με “τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας” και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια “θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: