Πέγκυ Αντωνάκου στο Network: Η πρόσβαση στην τεχνολογία ανοίγει μυαλά και καρδιές (βίντεο)

Πέγκυ Αντωνάκου στο Network: Η πρόσβαση στην τεχνολογία ανοίγει μυαλά και καρδιές (βίντεο)

Η Γενική Διευθύντρια της Google για την NA Eυρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, μίλησε στον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune Greece, σε ένα live Q&A που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποκλειστικά τα μέλη του Fortune Greece Network.

Η κα Αντωνάκου, με μεγάλη εμπειρία και πορεία σε τεχνολογικές εταιρείες όπως η Dell, η Microsoft και τώρα η Google και με σημαντικές παραστάσεις σε θέσεις ευθύνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεχνολογική ενδυνάμωση και στην αξία της πρόσβασης στη πληροφορία. Επίσης σχολίασε το ψηφιακό «άλμα» της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, την εξέλιξη ελληνικών εταιρειών καινοτομίας και περιέγραψε τα σχέδια της Google για τη χώρα μας σε τομείς όπως αυτοί της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ενίσχυσης του οικοσυστήματος των startups.

Ακόμη τα μέλη του Network είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύτιμα tips ηγεσίας και συνεργασίας, με την επικεφαλής της Google στην Ελλάδα να αναφέρεται σε εμπειρίες από την προσωπική της πορεία.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί κάποια highlights της συζήτησης:

Apply to Fortune Greece Network see the full discussion!

O ρόλος της τεχνολογίας: «Το να έχεις πρόσβαση στην πληροφορία ανοίγει μυαλά, ανοίγει καρδιές»

«Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, των τεχνών, το μέλλον όλου του πλανήτη μας, ξεκινά από το γεγονός ότι η τεχνολογία είναι και θα παραμείνει κεντρικός μοχλός ανάπτυξης, καταλύτης αλλαγών, και φυσικά ένας παράγοντας που μας φέρνει όλους μαζί. Και αυτό το είδαμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η τεχνολογία μάς έδωσε την ευκαιρία να μένουμε «ενωμένοι» – σε εισαγωγικά ενωμένοι γιατί ήμασταν όλοι πάρα πολύ μακριά – και μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η πρόσβαση στην τεχνολογία να γίνεται χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς και, αν θέλετε, η τεχνολογία δίνει – και το πιστεύω ακράδαντα αυτό – ισότιμα σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμμετέχει στον ψηφιακό πλούτο. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάτι πιο δημοκρατικό απ’ αυτό και ακούγεται λίγο κλισέ και το λέμε συχνά, αλλά πραγματικά το πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι ό,τι πιο δημοκρατικό υπήρξε ποτέ, γιατί ουσιαστικά είναι προσβάσιμη σε όλους. Είναι το κλασικό παράδειγμα ότι σήμερα έχεις πρόσβαση με ένα κλικ στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, στα πιο απομακρυσμένα πανεπιστήμια, όπου και να βρίσκεσαι. Μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα ελληνικό νησί, σε ένα ελληνικό χωριό ή οπουδήποτε στον κόσμο και να έχεις την πρόσβαση σε πράγματα, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχες καθόλου. Το να έχεις πρόσβαση στην πληροφορία ανοίγει μυαλά, ανοίγει καρδιές».

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: «Παρακολουθώ με ενθουσιασμό το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια»

«Η τεχνολογία τρέχει με αστρονομικές ταχύτητες και πολλά προηγμένα στον ψηφιακό τομέα κράτη δεν προλαβαίνουν καν τις εξελίξεις. Είμαι πολύ χαρούμενη, ειδικά γιατί είναι ένας τομέας στον οποίο είμαι πολλά χρόνια και έχω προσπαθήσει πάρα πολύ, να βλέπω τη χώρα μου να πραγματοποιεί αυτό το ψηφιακό άλμα, το οποίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ως Google θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλες προκλήσεις, που έχουν να κάνουν με την επίτευξη της βιωσιμότητας, την οικονομική ανάκαμψη, τη διαχείριση της πανδημίας, θέματα όπως η ανεργία, η ανάπτυξη, η ψηφιακή κατάρτιση. Υπάρχουν ψηφιακές λύσεις γι’ αυτά, υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες και καινούργιοι τρόποι να εκπαιδευτούμε. Θα αναφερθώ σε ένα απλό παράδειγμα, το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ. Έχουμε αναπτύξει προγράμματα σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και με το υπουργείο Εργασίας, στα οποία δίνουμε δωρεάν πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσης υπάρχουν τα λεγόμενα Certificates της Google, τα οποία δίνουν την ευκαιρία και είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε από εμάς είτε εργάζεται είτε δεν εργάζεται, είτε είναι στον τεχνολογικό τομέα, είτε θέλει να μάθει κάτι εντελώς καινούργιο, τα οποία σε πάνε από το μηδέν, από το να μη ξέρεις δηλαδή σχεδόν τίποτα από τεχνολογία, στο να μπορείς να εργαστείς επαγγελματικά σε έξι μήνες, με ένα πολύ χαμηλό κόστος της τάξης των 30-40 ευρώ, μέσω της πλατφόρμας Coursera, κάτι το οποίο αν το σκεφτείτε είναι συγκλονιστικό.

Ο ρόλος της γυναίκας και η σημασία της δεύτερης ευκαιρίας

«Και επειδή αναφερθήκατε πριν στο θέμα των γυναικών και στο Συνέδριο MPW Summit, το οποίο διοργανώνει με επιτυχία το Fortune Greece, θα ήθελα να αναφέρω πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να μπορούν να ξαναμπούν στο χώρο της εργασίας, όταν επιλέγουν να βγουν από αυτό το κομμάτι είτε γιατί θέλουν να κάνουν την οικογένειά τους, είτε γιατί κάτι άλλο προέκυψε. Μη ξεχνάμε ότι η γυναίκα, καλώς ή κακώς, είναι εκείνη η οποία σηκώνει το βάρος του οικογενειακού συστήματος. Μάλιστα, πρόσφατα διάβαζα μια ανάλυση στην οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ χειρότερη εποχή για να είσαι εργαζόμενη γυναίκα από τη διάρκεια της πανδημίας. Με τα σχολεία κλειστά λόγω των περιορισμών, ήταν πολλές και διαφορετικές οι υποχρεώσεις ταυτόχρονα και έτσι έπεσε ένα υπέρμετρα μεγάλο βάρος στις γυναίκες, κάτι που αποδεικνύεται από πολλές έρευνες και δεδομένα. Άρα, η δεύτερη ευκαιρία είναι πάρα πολύ σημαντική. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν, είναι σημαντικό να τα ψάξουμε, είναι σημαντικό και από εμάς τις εταιρείες να τα κάνουμε διαθέσιμα, ώστε να γίνουν ευρέως γνωστά».

Το minfulness και ο ορισμός της ηγεσίας

«Θεωρώ ότι το mindfulness αποτελεί προϋπόθεση για την ηγεσία σήμερα με την έννοια ότι πλέον είναι τέτοιος ο όγκος της πληροφορίας που είναι αδύνατο να τα γνωρίζεις όλα. Είναι πολύ σημαντικό πλέον από το μάνατζμεντ να περάσουμε στο coaching, να δίνεις δηλαδή την ευκαιρία στον συνεργάτη σου να μπορεί να βρίσκει τις απαντήσεις μέσα του ή να τον βοηθάς επί της διαδικασίας, γιατί μας νοιάζουν οι σχέσεις περισσότερο από τις θέσεις. Δηλαδή μας νοιάζει ουσιαστικά να αναπτύσσουμε τους ανθρώπους, να τους δίνουμε την ευκαιρία να εξελιχθούν μέσα από τη συνεργασία μαζί μας, είτε είμαστε ηγέτες, είτε όχι. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ηγεσία δεν έχει να κάνει με ρόλο, δεν έχει να κάνει με το αν είσαι διευθυντής ή αν έχεις οποιαδήποτε θέση. Ηγεσία είναι το να προσπαθείς να κάνεις αυτό το οποίο κάνεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Το να ψάχνεις, να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις, να μη φοβάσαι να πάρεις τα ρίσκα, να μην φοβάσαι να τσαλακώσεις την εικόνα σου, όταν αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις και να πας παρακάτω, είναι πολύ σημαντικό».

Τι να περιμένουμε από τη Google στην Ελλάδα

«Μπορείτε να περιμένετε πολλά περισσότερα από αυτά τα οποία κάνουμε ήδη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας μας για ψηφιακό μετασχηματισμό. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης για ψηφιακό μετασχηματισμό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προωθήσουμε το ελληνικό επιχειρείν, να το στηρίξουμε, να γίνει πιο εξαγωγικό, να έχει μεγαλύτερη παρουσία παγκοσμίως, και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε κάθε μέρα. Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι δεξιότητες και να ψηφιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τομείς όπως ο τουρισμός που είναι βασικοί για τη χώρα μας και μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, εφόσον ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Να στηρίξουμε τα startups. Αναφερθήκατε πριν στα startups και σε πρόσφατες εξαγορές. Η Google, με το πρόγραμμα Google for Startups, είναι στο πλάι αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έρχεται αυτή η δικαίωση. Από τις διάφορες θέσεις μου τα τελευταία χρόνια είμαι πολύ κοντά στο οικοσύστημα των startups εδώ και σχεδόν μια δεκαετία θα έλεγα. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε να έρχεται αυτή η δικαίωση. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε να χτίζεται ένα οικοσύστημα. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε να δημιουργούνται αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας και να φτιάχνονται καινούργια πρότυπα».