Πέντε ακόμη χρόνια υψηλής ανεργίας στην Ισπανία

Πέντε ακόμη χρόνια υψηλής ανεργίας στην Ισπανία
Photo:

«Χαστούκι» του ΔΝΤ στις ελπίδες του Μαριάνο Ραχόι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει στην έκθεση του, ότι η ανεργία θα παραμείνει σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα στην Ισπανία για άλλη μια πενταετία, παρότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Θα βγει μεν από την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εκτιμά το ΔΝΤ, ωστόσο τα 6 εκατομμύρια και πλέον των ανέργων δεν πρόκειται να επωφεληθούν στο ελάχιστο, από την δειλή άφιξη της ανάπτυξης. «Η αδύναμη ανάκαμψη θα περιορίσει τα κέρδη για τον τομέα της εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να κυμανθεί στο 25% και το 2018», αναφέρει η ετήσια έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι η βυθισμένη στην ύφεση οικονομία της χώρας βγαίνει σιγά-σιγά από το τούνελ, χάρη στα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, απηχώντας απόψεις ανεξάρτητων οικονομολόγων, το ΔΝΤ κάνει σαφές ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι τόσο αναιμικοί τα επόμενα χρόνια, που δεν ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας κι εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται λιγότερο από 1% ετησίως για την επόμενη τετραετία και περίπου 1,2% το 2018.

Ο «εξαπατημένος» Μαριάνο Ραχόι

«Η Ισπανία ποτέ δεν δημιουργούσε θέσεις εργασίας όταν η οικονομία της κατέγραφε ρυθμούς ανάπτυξης μικρότερους από 1,5% – 2%», αναφέρεται στην έκθεση, «και η ανάπτυξη δεν προβλέπεται να πιάσει αυτούς τους ρυθμούς, ούτε μεσοπρόθεσμα. Επομένως για να μειωθεί η ανεργία, ακόμα και στο σχετικά υψηλό ποσοστό του 18%, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα απαιτηθεί σημαντική βελτίωση στην δυναμική της αγοράς εργασίας».

Άλλη μια απογοήτευση για τον Ραχόι, που παρουσίαζε ως επίτευγμα και εκμοντερνισμό τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσία που ψήφισε το κόμμα του πέρσι στη Βουλή, μια μεταρρύθμιση που διευκολύνει τις απολύσεις και επιτρέπει την κατά το δοκούν εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για τους μισθούς.

Παρότι το Ταμείο εκτιμά θετικά την κίνηση αυτή, προειδοποιεί ότι χρειάζονται ακόμα πιο «δραστικές ενέργειες». Με άλλα λόγια θέλει τους μισθούς και τους διακανονισμούς για την εργασία ακόμα πιο ευέλικτους.

Η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιοποιήθηκε, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας στην Μαδρίτη υποστήριζε ότι το Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 65.000, στα 4,7 εκατομμύρια.

Υπό πίεση ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ο συνολικός αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που δίνουν οι έρευνες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΙΝΕ), με αποτέλεσμα πολλοί να κατηγορούν την κυβέρνηση για «μαγείρεμα» των στοιχείων, καθώς, στην πραγματικότητα, με προσαρμοσμένους τους εποχιακούς δείκτες οι άνεργοι όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 7.591.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΙΝΕ, σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φθάσει οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων του Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι ποσοστό 16,4% των εργαζομένων έχει μερική απασχόληση, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 18% κι ο αριθμός των «ελαστικών εργαζομένων» αυξήθηκε πάνω από 20%!

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, 2.291.000 εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ποσοστό δηλαδή 34% των συνολικών συμβάσεων.

«Παρατηρείται μεγάλη μετατόπιση προς τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε σχέση με αυτές της πλήρους απασχόλησης. Η εργασία στην Ισπανία γίνεται όλο και πιο επισφαλής», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές Τόνι Φερέρ και Παλόμα Λόπεθ, εκτιμώντας ότι μια κάποια λύση θα ήταν να επιτραπούν, με τροποποίηση του νόμου, οι υπερωρίες σε αυτές τις συμβάσεις, αν και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορεί εύκολα να πέφτουν θύματα ασυνείδητων εργοδοτών, αφού δεν θα είναι δυνατή η επόπτευση αμοιβών και ωραρίων από τις αρμόδιες επιθεωρήσεις.