Πέντε απλοί τρόποι να είστε καλοί μάνατζερ

Πέντε απλοί τρόποι να είστε καλοί μάνατζερ
Photo:

Δεν υπάρχουν μυστικές συμβουλές. Απλά αποφύγετε να κάνετε ό,τι κάνουν τα κακά αφεντικά.

της Αν Φίσερ 

Η Νοέλ Νέλσον, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου Got a Bad Boss? έχει εντοπίσει πέντε τρόπους τους οποίους συστήνει στους πελάτες της που θέλουν να βελτιωθούν ως εργοδότες. Η λογική της είναι απλή: δες τι κάνουν τα κακά αφεντικά, και κάνε το αντίθετο. Ιδού τι προτείνει:

1. Προσφερθείτε να βοηθήσετε όταν χρειάζεται και δεχθείτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε
«Ένα κακό αφεντικό δεν θα προσφέρει ποτέ βοήθεια σε άλλους, ούτε όμως και θα ζητήσει βοήθεια ο ίδιος. Είναι πολύ ανασφαλής», σημειώνει η Νέλσον. «Προσπαθήστε μόνος σας για το καλύτερο, αν χρειαστείτε βοήθεια, μη διστάσετε να τη ζητήσετε. Επίσης, βοηθήστε τους άλλους γενναιόδωρα και πρόθυμα, χωρίς όρους και χωρίς να τους κάνετε να νοιώθουν υποχρεωμένοι σε σας. Έτσι θα κερδίσετε σεβασμό».

2. Αν πρέπει να κάνετε αρνητικά σχόλια, κάντε το ιδιωτικά
«Ένα κακό αφεντικό δεν διστάζει να ουρλιάξει σε κάποιον μπροστά σε όλους», παρατηρεί η Νέλσον. «Μπορεί να νομίζει ότι έτσι δείχνει την εξουσία του, αλλά στην πραγματικότητα η δημόσια επίκριση κάποιου δείχνει ανικανότητα». Η αξιολόγηση των εργαζομένων σας, ειδικά εκείνων που δεν αποδίδουν τα μέγιστα, δεν είναι θέαμα προς τέρψιν άλλων θεατών.

3. Δεχθείτε την κριτική σαν ευκαιρία μάθησης
Επειδή οι κακοί εργοδότες είναι ανασφαλείς, δεν είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βελτίωσης της δουλειάς τους. Αυτή η στάση συνήθως αποθαρρύνει τους άλλους απ’ το να μιλήσουν για προβλήματα και εμπόδια, μέχρι που ξεχειλίζει το ποτήρι και είναι πια πολύ αργά να διορθωθεί το οτιδήποτε. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγετε τέτοιες καταστάσεις.

«Θα υπάρξουν στιγμές που κάποιος θα σας πει ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα», επισημαίνει η Νέλσον. «Ακούστε τον, συλλέξτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, και στη συνέχεια εστιάστε στο πώς θα βελτιώσετε τα πράγματα».

4. Αφήστε την προσωπική σας ζωή στο σπίτι
«Ένα κακό αφεντικό συχνά θα μεταφέρει στο χώρο εργασίας υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες της ιδιωτικής του ζωής. Όμως, το γραφείο δεν αποτελεί χώρο ομαδικής ψυχοθεραπείας», τονίζει η Νέλσον. «Είναι σημαντικό να ορίσετε όρια, έτσι ώστε η προσοχή του καθενός να πηγαίνει εκεί που πρέπει – στο έργο που έχει αναλάβει ο καθένας».

Αν κάποιος στην ομάδα σας αντιμετωπίζει ένα προσωπικό πρόβλημα, πρέπει να έχετε μια πολιτική «ανοιχτών θυρών», όπου ο καθένας θα νοιώθει άνετα να σας μιλήσει. Όμως, ο ρόλος σας δεν είναι να εμπλακείτε προσωπικά και να γίνετε ο φιλαράκος των υπαλλήλων σας, διότι τότε η δική σας εξουσία θα υποσκαφθεί. Παραπέμψτε το άτομο που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στο κατάλληλο πρόσωπο που θα του προσφέρει βοήθεια επαγγελματικού επιπέδου.

5. Μην κουτσομπολεύετε. Ποτέ.
«Τα κακά αφεντικά δεν διστάζουν να διασπείρουν φήμες, ακόμα και εξαιρετικά αρνητικές, αν αυτό ωφελεί τους ίδιους», παρατηρεί η Νέλσον. «Όμως, το κουτσομπολιό δεν είναι απλά καταστροφικό· συνιστά και απώλεια χρόνου και ενέργειας. Πάνω απ’ όλα, δεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σας».

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ηγετών;

Πως αντιμετωπίζουν οι ηγέτες τις σκληρές κριτικές;

Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε στους υπαλλήλους σας