Πέντε από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές εξαπάτησης – και πώς να τις αποφύγετε

Πέντε από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές εξαπάτησης – και πώς να τις αποφύγετε
Photo: pixabay.com
Χρήσιμες συμβουλές για να μην πέσετε θύματα απατεώνων.

Ιδού πέντε από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές εξαπάτησης και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε, όπως παρατίθενται από τον Guardian:

Καταρχήν, όπου υπάρχει είδηση, υπάρχει και απάτη, και τον Αύγουστο ήταν τα νέα που έλεγαν ότι η Wilko είχε μπει σε καθεστώς πτώχευσης και αναμενόταν να κλείσει τα καταστήματά της. Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρρευση του λιανοπωλητή, υπήρχαν τουλάχιστον 10 ιστότοποι που ισχυρίζονταν ότι προσέφεραν εκπτωτικά προϊόντα Wilko, πολλοί από τους οποίους είχαν σχεδιαστεί για να φαίνονται επίσημοι. Η Santander αναφέρει ότι αυτές και άλλες ιστοσελίδες για ψώνια απάτης οδήγησαν σε περισσότερες από 5.000 καταγγελίες από τους πελάτες της μόνο τον Αύγουστο, με τους ανθρώπους να χάνουν κατά μέσο όρο 37 λίρες. Για να αποφύγετε αυτό το scam, ελέγξτε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας οποιουδήποτε συνδέσμου ακολουθείτε και σκεφτείτε αν τα είδη φαίνονται πολύ φθηνά. Αυτές οι ιστοσελίδες απάτης συχνά σας πιέζουν δίνοντάς σας μόλις λίγα λεπτά για να ολοκληρώσετε τις αγορές σας. Οι νόμιμοι λιανοπωλητές δεν το κάνουν αυτό.

Μια άλλη τεχνική εξαπάτησης: λαμβάνετε ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από έναν συγγενή – συχνά από γιο ή κόρη – ο οποίος έχει χάσει το τηλέφωνό του και χρησιμοποιεί το τηλέφωνο ενός φίλου για να επικοινωνήσει μαζί σας. Μπορεί να γίνει κάποια κουβεντούλα, αλλά τελικά λένε ότι χρειάζονται βοήθεια για να πληρώσουν κάτι και σας ζητούν να μεταφέρετε τα χρήματα στο λογαριασμό που πρέπει να πληρωθεί. Αυτός είναι ο λογαριασμός των απατεώνων και τα χρήματά σας έχουν χαθεί μόλις εγκρίνετε την πληρωμή. Ποτέ μην πληρώνετε τίποτα μέχρι να μιλήσετε με τον συγγενή που σας ζητάει χρήματα – ακόμη και αν λέει ότι η μεταφορά είναι επείγουσα. Αν όντως είναι αυτός, θα βρει κάποιο τρόπο να σας τηλεφωνήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτικά, σας έρχεται ένα μήνυμα – ή μερικές φορές ένα email – που σας λέει ότι ένας ταχυμεταφορέας προσπαθεί να παραδώσει ένα δέμα, αλλά πρέπει να πληρώσετε ένα αντίτιμο ή να κανονίσετε εκ νέου την παραλαβή. Προσφέρει έναν σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο όπου μπορείτε να το κάνετε αυτό ή μια εφαρμογή για να την κατεβάσετε. Ο αριθμός παράδοσης μπορεί να είναι «πλαστογραφημένος» και να φαίνεται ότι ανήκει σε νόμιμη εταιρεία. Συνήθως υπάρχει κάτι που το προδίδει. Μην κατεβάζετε εφαρμογές. Εάν περιμένετε ένα δέμα, μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο της εταιρείας ταχυμεταφορών ή του εμπόρου λιανικής πώλησης και παρακολουθήστε το εκεί. Αν δεν περιμένετε δέμα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγνοήσετε το μήνυμα.

Μια τέταρτη μέθοδος scam είναι και η εξής: Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για κάρτα ασφάλισης υγείας ή να ενημερώσετε την άδεια οδήγησής σας. Φτάνετε σε μια ιστοσελίδα που φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό – αλλά υπάρχει μια επιπλέον χρέωση, ίσως προκαταβολικά ή με τη μορφή συνδρομής στην οποία εγγράφεστε κατά λάθος. Η καταχώριση στη Google μπορεί να αναφέρει «χορηγία» πάνω από τη διεύθυνση και τον τίτλο του ιστότοπου. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα. Αν έχετε κάνει κλικ, μετακινηθείτε μέχρι το τέλος του ιστότοπου – στα ψιλά γράμματα μπορεί να διευκρινίζεται ότι δεν είναι επίσημος ιστότοπος ή ότι δεν συνδέεται με κάποιον και ότι θα χρεώσει επιπλέον χρέωση για την «υπηρεσία» του. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε αυτό, ψάξτε για τη σελίδα όρων και προϋποθέσεων, η οποία θα πρέπει να σας ενημερώνει με ποιον συνεργάζεστε.

Τέλος, όπως τονίζει ο Guardian, μην ξεχνάτε και τους απατεώνες που δημοσιεύουν αγγελίες σε διαδικτυακές αγορές για οχήματα που δεν υπάρχουν και εκμεταλλεύονται όσους θέλουν να τα αγοράσουν. Συνήθως επινοούν λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να δείτε το αυτοκίνητο και ταυτόχρονα σας πιέζουν να μεταφέρετε μια προκαταβολή ή ακόμη και ολόκληρη την πληρωμή για να εξασφαλίσετε την πώληση. Και στη συνέχεια εξαφανίζονται, παίρνοντας τα χρήματά σας μαζί τους. Μην πληρώσετε τίποτα μέχρι να δείτε το αυτοκίνητο στην πραγματικότητα. Πληρώστε χρησιμοποιώντας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αντί για τραπεζικό έμβασμα, καθώς έχουν ενσωματωμένη προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: theguardian.com