Οι ενοικιαστές είναι πιο αγχωμένοι από τους ανέργους και… γερνούν γρηγορότερα

Οι ενοικιαστές είναι πιο αγχωμένοι από τους ανέργους και… γερνούν γρηγορότερα
Photo: pixabay.com
Τεράστια η σημασία της στέγασης για την υγεία, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.

Της Erin Prater

Το ενοίκιο είναι τόσο στρεσογόνο που οδηγεί σε ταχύτερη βιολογική γήρανση από ό,τι η ιδιοκατοίκηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι τόσο στρεσογόνο, μάλιστα, που η επίδρασή του στη βιολογική γήρανση ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη της ανεργίας και 50% μεγαλύτερη από το να ζει κανείς ως πρώην καπνιστής, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών και Αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό έντυπο The British Medical Journal’s Journal of Epidemiology & Community Health.

Η επανειλημμένη αδυναμία πληρωμής του ενοικίου και η έκθεση στη ρύπανση ή σε άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους σε ένα ενοικιαζόμενο ακίνητο οδηγούν επίσης σε ταχύτερη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν και δεν εξετάζεται ή δεν τονίζεται συχνά, τα ευρήματα «καταδεικνύουν τη σημασία της στέγασης για την υγεία και τη σημασία του να έχει κανείς ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό μέρος για να ζήσει», δήλωσε στο Fortune η Amy Clair, ερευνήτρια στο Αυστραλιανό Κέντρο Έρευνας για τη Στέγαση και επικεφαλής της μελέτης.

Επειδή η ταχύτερη βιολογική γήρανση συνδέεται με χειρότερη υγεία, αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και θανάτου, η συσχέτιση της με το ενοίκιο «θα πρέπει να αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», πρόσθεσε η ίδια.

«Οι συνθήκες στέγασης μπορούν να “μπουν κάτω από το δέρμα” με πραγματικές και σημαντικές συνέπειες για την υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η στέγαση μπορεί να επηρεάσει την υγεία

Όλοι γνωρίζουμε τη χρονολογική ηλικία ή τον αριθμό των κεριών στην τούρτα μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βιολογική ηλικία αναφέρεται στο πόσο χρονών είναι τα κύτταρά μας, αν και η εξήγηση είναι λίγο απλοϊκή. Το μέτρο αναφέρεται στο πόσο γρήγορα γερνάτε και μπορεί να διαφέρει πολύ από την ηλικία σας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη διαχρονική μελέτη νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με πρόσθετες πληροφορίες για την υγεία και δείγματα αίματος από σχεδόν 1.500 συμμετέχοντες. Τα δείγματα αίματος παρείχαν πληροφορίες για βιοδείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενοικίαση επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση, υπήρξε μια εξαίρεση: Εκείνοι, των οποίων το ενοίκιο επιδοτούνταν από την κυβέρνηση δεν παρουσίασαν ταχύτερη βιολογική γήρανση σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σπιτιού των οποίων τα σπίτια είχαν εξοφληθεί.

Οι βιολογικές ηλικίες των συμμετεχόντων στη μελέτη προσδιορίστηκαν σε ένα μόνο χρονικό σημείο. Σχεδιάζεται περαιτέρω έρευνα που θα παρακολουθεί τους συμμετέχοντες με την πάροδο του χρόνου, παρακολουθώντας τις αλλαγές στη στεγαστική τους κατάσταση και εξετάζοντας εκ νέου τη βιολογική τους ηλικία.

Τα δεδομένα βιολογικής γήρανσης μέσω εξέτασης αίματος συλλέχθηκαν μόνο από λευκούς Ευρωπαίους, μια αδυναμία της μελέτης, επισημαίνουν οι συγγραφείς. Περαιτέρω επιφυλάξεις: Οι συνθήκες στέγασης μπορεί να επηρεάζουν και άλλες πτυχές της υγείας εκτός από το επιγονιδίωμα. Και οι προηγούμενες συνθήκες στέγασης μπορεί να έχουν συνεχή αντίκτυπο στο επιγονιδίωμα, ακόμη και μετά τη μετακόμιση.

«Η μεγαλύτερη υποστήριξη για το κόστος στέγασης και οι περιορισμοί στην αύξηση του κόστους στέγασης μπορεί να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις καθυστερήσεις στέγασης και τις συνέπειες για την υγεία», έγραψαν.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, πρόσθεσαν οι συγγραφείς. Επειδή η βιολογική γήρανση είναι αναστρέψιμη, «οι αλλαγές στη στεγαστική πολιτική μπορούν να βελτιώσουν την υγεία».

Γιατί το ενοίκιο είναι τόσο αγχωτικό;

Οι πιθανοί στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με το ενοίκιο και αναφέρονται στη μελέτη περιλαμβάνουν την πιθανή έλλειψη θέρμανσης, την τοποθεσία, τον υπερπληθυσμό, το στίγμα και την ταλαιπωρία της μετακόμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com