Πέντε κοκτέιλ με βάση τη μαστίχα

Πέντε κοκτέιλ με βάση τη μαστίχα

Νέες περιπέτειες με πρωταγωνίστρια μια μεγάλη και καταξιωμένη Ελληνίδα, τη μαστίχα. Δείτε το βίντεο του FortuneGreece.com.

Είναι θάμνος αειθαλής. Φτάνει στα 2-3 μέτρα. Χρειάζεται 40 με 50 χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως. Ζει περισσότερα από 100 χρόνια ενώ παράγει ένα, ιδιαιτέρως, αγαπημένο ελληνικό προϊόν του μετά τον 5ο χρόνο από την φύτευσή του. Τι είναι;

Το βρήκατε. Είναι η μαστίχα. Μαστίχα, μαστιχέλαιο, μαστιχόνερο, λικέρ μαστίχα. Το εκχύλισμα με την αντιφλεγμονώδη δράση, που δρα επουλωτικά από περιοδοντίτιδα μέχρι σε κολίτιδα. Που συνιστάται παραδοσιακά κατά της κακοσμίας του στόματος, την ουλίτιδα, την μαστίτιδα, το έλκος και ένα σωρό άλλα που, πραγματικά, δεν μετριούνται.

Ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν που θα θυμίζει τη χώρα μας όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Η μαστίχα μας. Η Χίος. Το άρωμα. Η Μεσόγειος. Εμείς.

Διαβάστε ακόμη: Τα 5 ωραιότερα cocktail από τσίπουρο

Δεν φαντάζεστε πόσο ευρεία είναι η γκάμα των κοκτέιλ που μπορούμε να φτιάξουμε με μαστίχα. Την φαντάζεστε, ας πούμε, μόνο γλυκιά; Θα εκπλαγείτε πόσο αλμυρό μπορεί να είναι το αποτέλεσμά της σε ένα κοκτέιλ. Η μαγική μαστίχα δίνει μια μοναδική γευστική απόχρωση σε όλα όσα ανακατεύεται. Και από σήμερα θα μπει στα σπίτια μας, αν δεν είναι ήδη, και θα μονοπωλήσει το οικιακό μπαρ καθιστώντας μας κατ’ οίκον μπάρμεν/γούμεν.

Στο κοράνι ο Μωάμεθ συνιστά τη μαστίχα στους πιστούς. Και οι μωαμεθανοί προσέθεταν μικρή ποσότητα μαστίχας στη ζύμη του ψωμιού για να αποκτήσει ευχάριστο άρωμα. Οι Αιγύπτιοι την κάπνιζαν σε νερό στο εσωτερικό  πήλινων δοχείων.

Στο fortunegreece.com, ο Χρυσόστομος (30 χρόνια μπάρμαν – κάτι ξέρει καλύτερα) συνιστά τη μαστίχα στους αναγνώστες και μας φτιάχνει 5 κοκτέιλ με βάση την μαστίχα. Μάλιστα μας διευκολύνει τόσο ώστε να μπορούμε να τα φτιάξουμε γρήγορα κι εύκολα στο σπίτι.

Μαργαρίτα (η ελληνική εκδοχή)
Πάγος, 10 ml φρέσκο στυμμένο λεμόνι, 20 ml μαστίχα, 30 ml λευκή τεκίλα, αλάτι, φέτα λεμόνι ή λάιμ.

Βάζουμε τον πάγο σε ένα μπλέντερ ή μούλτι και προσθέτουμε το φρέσκο στυμμένο λεμόνι, την μαστίχα και την τεκίλα και τα χτυπάμε όλα μαζί. Βρέχουμε το χείλος ενός ποτηριού μαργαρίτας ή ενός χαμηλού ποτηριού και το αλατίζουμε. Σερβίρουμε από το μπλέντερ και γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ ή λεμόνι.

Αγαπώ δεν αγαπώ: Δεν είναι το καλύτερό μου γιατί είναι αρκετά αλμυρό. Ωστόσο είναι ένα πολύ δροσερό κοκτέιλ, πίνεται ευχάριστα και αφήνει στο στόμα μια, ιδιαίτερα, εκρηκτική αίσθηση.

Διαβάστε ακόμη: Κάθε νησί και lager, κάθε πόλη και Pils;

Daiquiri Barfly
Πάγος, 3 κ.γ λευκή ζάχαρη, 30 ml λικέρ μαστίχα, 30 ml λευκό ρούμι, 10 ml φρέσκο χυμό λεμόνι, ¼ πράσινου μήλου κομμένο σε μικρά κομματάκια.

Βάζουμε την ζάχαρη στο μπλέντερ και προσθέτουμε αρκετό πάγο, την μαστίχα, το ρούμι, το χυμό λεμόνι και το μήλο. Χτυπάμε. Παίρνουμε ένα ποτήρι daiquiri  ή ένα απλό χαμηλό ποτήρι, το ζαχαρώνουμε και βάζουμε το ποτό από το μπλέντερ. Διακοσμούμε με φέτα πράσινο μήλο.

Αγαπώ δεν αγαπώ: Άλλο ένα πολύ φρέσκο κοκτέιλ που σε κάνει να νιώθεις ότι παίρνεις τις βιταμίνες σου σαν καλό παιδί. Μπορείς να πιείς πολύ επειδή η αίσθηση του μήλου είναι έντονη και μοιάζει σα να μην έχει αλκοόλ. Όμως … έχει! Προσοχή, λοιπόν.

Mojito μαστίχα
2 ½ κγ. Ζάχαρη, 10 ml φρέσκο χυμό λεμόνι, 40 ml μαστίχα, 20 ml λευκό ρούμι, σόδα, πάγο, μερικά φυλλαράκια δυόσμο,

Βάζετε σε ένα ποτήρι (σωλήνα) την ζάχαρη, το λεμόνι και το δυόσμο και τα χτυπάτε με γουδοχέρι. Γεμίζετε το ποτήρι μέχρι τη μέση με σόδα και βάζετε τον πάγο. Συμπληρώνετε με την μαστίχα ενώ αν θέλετε να είναι πιο δυνατό βάζετε και το ρούμι.

Αγαπώ δεν αγαπώ: Εδώ το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολύ ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ είναι τόσο νόστιμο και δροσερό που καταλήγεις «φέρτε μου τη Χίο στο ποτήρι να την πιω.. όλη.. χικ»

Διαβάστε ακόμη: Χρυσό Μετάλλιο για το Skinos στα SIP Awards

Pink μαστίχα
30 ml μαστίχα, 20 ml βότκα, πάγο, 10 ml φρέσκο χυμό λεμόνι, 10 ml crème de cassis, κερασάκι μαρασκίνο.

Βάζουμε στο σέικερ, πάγο, μαστίχα, βότκα, χυμό λεμόνι, crème de cassis και τα χτυπάμε όλα μαζί. Στο ποτήρι τοποθετούμε τριμμένο πάγο, βάζουμε το ποτό και διακοσμούμε με ένα κερασάκι μαρασκίνο.

Αγαπώ δεν αγαπώ: Δροσερό με ήπια γλυκιά γεμάτη γεύση και ωραιότατο (ροζ) χρώμα. Αν το μοχίτο μαστίχα ήταν το Νο 3 μου, αυτό εδώ είναι το Νο 2 μου

Μαστίχα μανταρίνι
30 ml μαστίχα, 20 ml μανταρίνι, 10 ml λικέρ βανίλια, πάγο, πιπέρι.

Βάζουμε στο σέικερ πάγο, μαστίχα, μανταρίνι και βανίλια και τα χτυπάμε. Τοποθετούμε τον τριμμένο πάγο στο ποτήρι, συμπληρώνουμε με το ποτό και από πάνω βάζουμε φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι.

Αγαπώ δεν αγαπώ: Αυτό είναι πανηγυρικά το Νο 1 μου. Δροσερό, γλυκό, ρέει σαν αρωματισμένο νεράκι στο στόμα και καίει την γλώσσα στο τέλος τόσο όσο χρειάζεται. Πραγματικά δεν έχω πιεί κάτι πιο φινετσάτο σε κοκτέιλ.