Πέντε πράγματα για τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία της δεκαετίας

Πέντε πράγματα για τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία της δεκαετίας

Η εξαγορά της BG Group από την Royal Dutch Shell για 70 δισεκατομμύρια δολάρια άλλαξε τον χάρτη στον κλάδο της ενέργειας.

του Τζέφρι Σμιθ

Η Royal Dutch Shell Plc προκάλεσε αίσθηση εξαγοράζοντας τη BG Group Plc σε μια συμφωνία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στον ενεργειακό κλάδο της τελευταίας δεκαετίας που αποτελεί το πιο ξεκάθαρο σημάδι των πιέσεων για εξυγίανση λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου του περασμένου έτους.

Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε.

1. Αποτελεί στιγμή-ορόσημο για τον κλάδο.

Οι μεγάλες συγχωνεύσεις στον κλάδο της ενέργειας συνήθως συμβαίνουν όταν είναι φθηνότερη η αγορά αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο από ότι μέσω άντλησης. Οι μετοχές της BG έχουν πέσει πάνω από 50% από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους και δεν υπήρχε τρόπος η Shell να μπορέσει να αναπτύξει οργανικά ένα συγκρίσιμο χαρτοφυλάκιο στοιχείων ενεργητικού σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή εξαγοράς της BG. Παρότι ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων για τέτοιου είδους συμφωνίες είναι μικρότερος από ότι ήταν πριν από 15 χρόνια, σίγουρα θα ισχύσει η ίδια λογική και για ορισμένες άλλες πετρελαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

2. Δεν είναι ζήτημα μεγέθους, είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας.

Οι τελευταίες μεγάλες συγχωνεύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο έγιναν λόγω ανάγκης για μεγαλύτερους, ισχυρότερους ισολογισμούς επειδή, προκειμένου να αντικατασταθούν τα πετρελαϊκά αποθέματα, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έπρεπε να πάνε σε μέρη που ενείχαν είτε μεγαλύτερους τεχνολογικούς κινδύνους (όπως στον Κόλπο του Μεξικού ή την Αλάσκα) είτε μεγαλύτερους πολιτικούς κίνδυνους (όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και το Καζακστάν). Αντίθετα, η συγχώνευση αυτή αφορά τη συμπίεση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία η βιομηχανία πετρελαίου αναπτύχθηκε βασιζόμενη στην παραδοχή ότι η ζήτηση για ενέργεια της Κίνας και της Ινδίας δεν θα μπορούσε ποτέ να κορεστεί. Η Shell και η BG πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αποδόσεις τους προς τους μετόχους θα διατηρηθούν (η Shell βιάστηκε να υποσχεθεί υψηλότερα μερίσματα σε μετρητά και ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δικαιολογήσει το σκεπτικό της).

Οι δύο εταιρείες έχουν στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο κατά τα επόμενα χρόνια. Ένα τέτοιο παράδειγμα παρατηρείται στο Κουίνσλαντ, στη βόρειο-ανατολική Αυστραλία, όπου οι δύο εταιρείες έχουν μεγάλα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου σχετικά κοντά το ένα στο άλλο και όπου το μοίρασμα του κόστους των υποδομών θα βελτιώσει τα οικονομικά και των δύο. Η Shell πάγωσε το ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργο Arrow (μια κοινοπραξία με την Petrochina) τον Ιανουάριο, ενώ η BG ακύρωσε το 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργο της Queensland Curtis LNG το Δεκέμβριο. Συνολικά, οι εταιρείες αναμένουν να συμπιέσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες χαμηλότερα από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016, σε σύγκριση με πάνω από 45 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει μια εταιρεία φυσικού αερίου μεγαλύτερη από την Exxon και μακράν τον μεγαλύτερο ενοποιημένο παίκτη της δυτικής Ευρώπης, θα πρέπει να διαγράψει 30 δισεκατομμύρια δολάρια μη βασικών στοιχείων ενεργητικού εντός τριών ετών. Σε τρία χρόνια, η εταιρεία δεν πρόκειται να είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά θα είναι πολύ πιο λιτή.

3. Η παρούσα συμφωνία σχετίζεται αναμφισβήτητα περισσότερο με το φυσικό αέριο παρά με το πετρέλαιο.

Και οι δύο εταιρείες είναι μεγάλοι παίκτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), μια αγορά που στηρίζεται στη μακροπρόθεσμη αναγκαιότητα μετατροπής της Κίνας και της Ινδίας σε ενεργειακές πηγές που ρυπαίνουν λιγότερο από τον άνθρακα και στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ενοποιημένη εταιρεία θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανεκμετάλλευτών στοιχείων ενεργητικού στην Ανατολική Αφρική και την Αυστραλία.

4. Αφορά επίσης την παραγωγή πετρελαίου βαθέων υδάτων.

Η υπεράκτια άντληση είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο δίνουν προτεραιότητα η Shell και η BG. Σε μια κοινή παρουσίαση την Τετάρτη, προέβλεψαν ότι η παραγωγή από υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας από τα περίπου 150.000 βαρέλια την ημέρα σήμερα. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί μεγάλη βελτίωση της απόδοσής τους στη Βραζιλία, όπου η ανάπτυξη των τεράστιων νέων κοιτασμάτων δυσχεραίνεται από την ανεξέλεγκτη διαφθορά και τον πληθωρισμό που βαρύνει τον συνεργάτη τους, την Petrobras.

5. Δεν σχετίζεται με το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ παρά μόνο στο βαθμό που το φθηνό φυσικό αέριο από σχιστόλιθο έχει επιδεινώσει τις αποδόσεις των επενδύσεων των δύο εταιρειών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (όπου διαθέτουν πέντε τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης). Καμία από τις δύο εταιρείες δεν είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά σχιστολιθικού αερίου στις 48 νοτιότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι η BG έχει αγοράσει εκτάσεις στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και την Πενσυλβάνια, αλλά παράγει το ισοδύναμο των λιγότερο από 60.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα και έχει επανειλημμένα αναβάλει την επένδυση μεγάλων ποσών για την ανάπτυξη τους.

(Στη φωτογραφία: Αριστερά ο Ben van Beurden (L), chief executive officer της Royal Dutch Shell, μαζί με τον Andrew Gould, πρόεδρο της BG Group)