Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τη μυστηριώδη κυρία Μάγιερ

Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τη μυστηριώδη κυρία Μάγιερ
Photo:

Κανείς δεν μπορεί να πει αν η Μαρίσα Μάγιερ είναι εκείνη που θα σώσει τη Yahoo. Στο μεταξύ, μονοπωλεί τα εξώφυλλα των περιοδικών.

Με δύο πτυχία από το Στάνφορντ και τη μακρά θητεία της στην Google, η Μαρίσσα Μάγιερ έσπασε τα κλισέ της Silicon Valley και έγινε μία από τις ελάχιστες ισχυρές γυναίκες σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. «Σπασικλάκι» στα μαθηματικά, με αδυναμία στη μόδα, η Μαρίσσα Μάγιερ επιβεβαιώνει κάποια στερεότυπα και γκρεμίζει κάποια άλλα.

Πέντε πράγματα τα οποία ίσως δεν γνωρίζετε για την διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo!, αλλά έχει ενδιαφέρον να μάθετε, είναι τα εξής:

1.Ένιωθε εντελώς απροετοίμαστη για να εργαστεί στην Google

Όταν αποφοίτησε από το Στάνφορντ, είχε περισσότερες από δώδεκα προσφορές εργασίας. Αντί να επιλέξει μία από τις ασφαλέστερες προτεινόμενες επιλογές, προτίμησε να ρισκάρει και να επιλέξει να δουλέψει για την άγνωστη μέχρι τότε startup των 20 υπαλλήλων και να γίνει η πρώτη γυναίκα μηχανικός υπολογιστών σε αυτή. Όπως εξηγεί, η δουλειά στη Google πληρούσε και τις δύο προϋποθέσεις που θέτει πάντα η ίδια: «να δουλεύεις πάντα με τους εξυπνότερους που έχεις γνωρίσει και να κάνεις πράγματα που σε σπρώχνουν πέρα από τα όριά σου. Επέλεξα τη δουλειά στη Google γιατί ένιωθα εντελώς απροετοίμαστη για να εργαστώ σε μία μηχανή αναζήτησης».

2. Πιστεύει πως ο ύπνος είναι για τους αδύναμους

Η διαχείριση ενός τεχνολογικού γίγαντα δεν αφήνει και πολύ χρόνο για ύπνο. Ευτυχώς, η Μάγιερ φαίνεται πως τα καταφέρνει και χωρίς αυτό. Συνηθίζει να κοιμάται λιγότερες από τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, ενώ έχει δηλώσει πως κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της στη Google κοιμόταν μία ολόκληρη νύχτα ανά εβδομάδα. «Δεν πιστεύω στην επαγγελματική κόπωση», έχει δηλώσει σχετικά.

3. Δεν έχει ανάγκη από στήριγμα

Σε αντίθεση με την Sheryl Sandberg του Facebook, η οποία έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ανδροκρατούμενους χώρους όπως αυτός της τεχνολογίας, η Μάγιερ δεν αναφέρεται ποτέ στη βοήθεια που ενδεχομένως να χρειάζονται οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τις ανάγκες της μητρότητας και της διοίκησης μίας εταιρείας πολλών εκατομμυρίων.

4. Είναι απίστευτα ντροπαλή

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Vogue, η Μαρίσα Μάγιερ αποκάλυψε πως έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να ξεπεράσει την έμφυτη συστολή της. «Όταν φτάνω σε ένα πάρτι –ή ακόμα και αν το κάνω εγώ- μέσα στα πρώτα 15 λεπτά θέλω να φύγω. Προκειμένου να καταπολεμήσω αυτή την τάση μου, κοιτάζω το ρολόι μου και λέω στον εαυτό μου πως δεν θα φύγω μέχρι να φτάσει η χώρα. Μέχρι τότε δεν μπορώ να φύγω. Αν έρθει αυτή η ώρα και θέλω ακόμη να φύγω, τότε το κάνω».

5. Ακόμη και η συνταγή της για cupcake βασίζεται στα analytics

Σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού San Francisco το 2008, η Μαρίσσα Μάγιερ έψαξε να βρει την τέλεια συνταγή για cupcake μέσα από μια σειρά από βιβλία μαγειρικής, ελέγχοντας κάθε συνταγή και καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σε ένα υπολογιστικό φύλλο.