Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Brexit

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Brexit
BRITAIN BREXIT REFERENDUM CAMPAIGN

Ένας οδηγός πριν πάτε διακοπές!

Αν προσπαθείτε να παρακολουθήσετε τα γεγονότα που τρέχουν από τότε που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ιδού τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην παραλία:

1. Πότε θα φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρ. Ένωση;

Πάνω από 17 εκατομμύρια βρετανοί ψηφοφόροι (52%) υποστήριξαν το Brexit. Αλλά ίσως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2019 για να δουν την απόφασή τους να υλοποιείται. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με την Ευρ. Ένωση θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, και μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία. Η Ευρ. Ένωση θα ήθελε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, επειδή ανησυχεί ότι μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας θα πλήξει την οικονομία.

2. Ποιος κυβερνά τη χώρα;

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε αμέσως μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα, αλλά παραμένει στην εξουσία μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να εκλέξει τον διάδοχό του. Η κούρσα της διαδοχής αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

3. Ποια είναι η αντίδραση των επενδυτών;

Πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη τις δύο πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα. Και η λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου από το 1985. Η Wall Street και οι μεγάλες βρετανικές μετοχές επανήλθαν, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες. Ο δείκτης FTSE 250 βρίσκεται στο μείον 6% από την ημέρα του δημοψηφίσματος, και η λίρα συνεχίζει να χάνει 12% της αξίας της. Οι τράπεζες είναι αυτές που επλήγησαν σκληρότερα από τις υπόλοιπες μετοχές, καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

4. Γιατί πρέπει να νοιάζομαι για όλα αυτά;

Η αδύναμη λίρα σημαίνει ότι ένα ταξίδι σας στη Βρετανία μπορεί να κοστίσει λιγότερο τώρα. Όμως, το Brexit ίσως αποτελέσει πηγή κινδύνων για τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, εφόσον οι αμερικανικές εξαγωγές γίνονται ακριβότερες καθώς το δολάριο ανεβαίνει. Και βέβαια, υπάρχει και ο κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη εάν το πρώτο «διαζύγιο» στην ιστορία της Ένωσης κάνει τις εταιρείες και τους καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον. Αυτός ο κίνδυνος θα αποκτήσει τον χαρακτήρα ντόμινο εάν κι άλλες χώρες αποφασίσουν – υπό την πίεση λαϊκιστών πολιτικών – να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στην Ευρ. Ένωση.

5. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Κανένας δεν ξέρει. Μην ξεχνάτε ότι το House of Cards είναι ένα βρετανικό δημιούργημα.