Πέντε πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας

Πέντε πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος της επιχείρησης ο μετασχηματισμός της σε εταιρεία προώθησης ενεργειακών υπηρεσιών.

Τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ στην κατεύθυνση προώθησης της κυκλικής οικονομίας και του μετασχηματισμού της σε εταιρεία προώθησης ενεργειακών υπηρεσιών παρουσίασε σήμερα ο Ιωάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της επιχείρησης.

Μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Κοπανάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πέντε πρωτοβουλίες:

– Επαναχρησιμοποίηση της ιπτάμενης τέφρας που παράγεται από την καύση λιγνίτη στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε δημόσια έργα όπως δρόμους λιμάνια και αντιπλημμυρικά. Η ΔΕΗ είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την τέφρα στην κατασκευή του φράγματος Πλατανόβρυσης.

-Τηλεθέρμανση πόλεων με αξιοποίηση της θερμότητας που παράγεται από τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Εφαρμόζεται ήδη στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, τονίστηκε ωστόσο ότι είναι κρίσιμο ζήτημα ο καθορισμός του τιμήματος και η συνέπεια των τοπικών κοινωνιών στις πληρωμές.

-Η παραγωγή ενέργειας με καύση αστικών αποβλήτων, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μονάδες που θα εγκατασταθούν στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που κλείνουν. Κρίσιμη εν προκειμένω είναι η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών αλλά και το τίμημα απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας.

-Αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε υδροηλεκτρικά. Υπολογίζεται ότι για κάθε 2.000 μεγαβάτ αιολικών που εγκαθίστανται απαιτούνται 600 μεγαβάτ αποθήκευσης.

-Πράσινη ηλεκτροκίνηση που περιλαμβάνει την προμήθεια των οχημάτων του δικτύου της φόρτισης και την παροχή ενέργειας. Η ΔΕΗ έχει υποβάλει σχετική πρόταση για την εφαρμογή του προγράμματος σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Σπύρος Κιαρτζής ανέφερε ότι κάθε χρόνο ο όμιλος αυξάνει την παραγωγή και τις οικονομικές του επιδόσεις, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυξάνοντας την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών και υλικών. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επαναχρησιμοποίηση νερών, η αξιοποίηση στερεών αποβλήτων και η διάθεση παραπροϊόντων της διύλισης στην τσιμεντοβιομηχανία.