Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν προϊστάμενο που φωνάζει

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν προϊστάμενο που φωνάζει

Είναι αρκετοί εκείνοι που όταν πιέζονται, αντιδρούν φωνάζοντας στους συναδέλφους τους. Ιδού μερικές συμβουλές για να χαμηλώσετε λίγο την ένταση...

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε ότι μόλις πιάσατε μια νέα δουλειά και έχετε έναν προϊστάμενο που αντιδρά φωνάζοντας όταν βρίσκεται υπό πίεση – και συνήθως βρίσκεται πάντα υπό πίεση. Δίχως να γίνεται προσβλητικός ή επιθετικός, είναι εξαιρετικά ευέξαπτος και φωνακλάς.

Αν δεν έχετε συνηθίσει σε τέτοια συμπεριφορά, μπορεί να αισθανθείτε άσχημα. Ίσως να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε για να απαντήσετε με επιχειρήματα στις φωνές του. Επιπλέον, ο μοναδικός άλλος υπάλληλος που έχει τον ίδιο προϊστάμενο είναι πολλά χρόνια στην εταιρεία και όταν τον βλέπει να φωνάζει, αντιδρά λέγοντας «πάρε με τηλέφωνο όταν έχεις ηρεμήσει για να μιλήσουμε.» Εσείς, όμως, δεν έχετε το θάρρος να συμπεριφερθείτε έτσι, ούτε βέβαια να του φωνάξετε. Με ποιόν τρόπο μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση αυτή;

Σε κάθε διαπραγμάτευση -και στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια- τη μεγαλύτερη δύναμη την έχει εκείνος που είναι έτοιμος να αποχωρήσει, έστω και για λίγο. «Ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων είναι να λειτουργήσετε συναισθηματικά και να αρχίσετε να φωνάζετε σε εκείνον που σας φωνάζει», λέει ο Στήβεν Κοέν, συγγραφέας του νέου βιβλίου, με τίτλο Ο Πρακτικός Διαπραγματευτής: Πώς να Υποστηρίζετε την Άποψή Σας, να Παρουσιάζετε το Σκεπτικό Σας και να Επικρατείτε σε Κάθε Περίσταση.

«Αν κάποιος είναι συναισθηματικά φορτισμένος και ο άλλος παραμείνει ψύχραιμος, τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ την έχει ο ψύχραιμος». Το μυστικό είναι να μάθει κανείς να τη χρησιμοποιεί. Ο Κοέν επισημαίνει ότι, ενώ κάποιοι άνθρωποι επίτηδες χρησιμοποιούν τη στρατηγική της έντασης για να τρομοκρατήσουν τους άλλους, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος μοιάζει με «κάποιον που είναι εκτός εαυτού και πρέπει να μάθει να χειρίζεται την πίεση που αισθάνεται».

Διαβάστε: Συμβουλές δια χειρός Σερ Μπράνσον

«Μπορεί επίσης να έχει προσωπικά προβλήματα, εκτός δουλειάς, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στο γραφείο. Όμως δεν είναι δουλειά σας να αναλάβετε χρέη ψυχολόγου» – άρα ακόμα και αν σας πέρασε σα σκέψη, μη το κάνετε.

Αντιθέτως, ο Κοέν συστήνει να δοκιμάσετε κάποια από τις παρακάτω στρατηγικές:

1.Μην πείτε τίποτα. «Το να κάθεστε εκεί με αινιγματικό βλέμμα, απολύτως σιωπηλός, είναι ένας καλός τρόπος για να υποδηλώσετε ότι αυτό που είπε ο άλλος -στην περίπτωση αυτή η ένταση με την οποία το είπε- είναι προσβλητικό για σας», λέει ο Κοέν. Περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει και σταματήσει να φωνάζει πριν συνεχίσετε τη συζήτηση.

2.Εξηγείστε του με ψυχραιμία γιατί σας ενοχλεί όταν φωνάζει. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να μιλήσετε θα μπορούσατε να πείτε κάτι του τύπου: «Όταν κάποιος μου φωνάζει, μου είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ. Αισθάνομαι ότι δεν επικοινωνούμε πραγματικά». Υπάρχει μια πιθανότητα αν του επισημάνετε το πρόβλημα, να αισθανθεί άσχημα και να μειώσει λίγο την έντασή του. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, έχοντας εκφράσει εσείς τη σκέψη σας, θα έχετε ηρεμήσει λίγο και θα έχετε βγει από την άβολη θέση.

3.Μιλήστε πολύ σιγανά. Μια προσέγγιση που ο Κοέν έχει δει ότι συχνά δουλεύει είναι «να μιλάτε με πολύ σιγανή φωνή και αργά». «Κάντε τον να σας ακούσει, ακόμα και σε σημείο του να σας ζητήσει να μιλήσετε λίγο πιο δυνατά για να ακούει». Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για δύο λόγους. Πρώτον, αποσπά εκείνον που φωνάζει από ο,τιδήποτε μπορεί να τον πιέζει και στρέφει την προσοχή του στο περιεχόμενο της συζήτησης, όπως και θα έπρεπε. Δεύτερον, η καταφανής αντίθεση μεταξύ της φωνής σας και των κραυγών του μπορεί να τον κάνει να σας μιλήσει πιο ήρεμα.

4.Επαναλάβετε εκείνο για το οποίο φωνάζει. Ορισμένοι φωνακλάδες ηρεμούν όταν ο άλλος έχει κάνει σαφές ότι κατάλαβε αυτό που προσπαθούν να πουν, λέει ο Κοέν. Οπότε προσπαθήστε να επαναλάβετε εκείνο που μόλις φώναξε, αλλά με δικά σας λόγια: «Αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι πρέπει να…». Αν μπορέσετε να ξεπεράσετε την ενόχληση για τις φωνές του και να ακούσετε το περιεχόμενο των λόγων του, μπορεί να έχει σημαντικές πληροφορίες που θέλει να μεταδώσει. Στην περίπτωση αυτή, το να δείξετε ότι τον ακούσατε μπορεί να τον κάνει να μειώσει την ένταση της φωνής του.

5.Προετοιμάστε μια λύση έγκαιρα. Αν ξέρετε εκ των προτέρων ότι έχει συμβεί κάτι που μπορεί να τον κάνει να ξεσπάσει, «μην πάτε στη συνάντηση απροετοίμαστος. Ετοιμάστε κάποιες ιδέες για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος έχει προκύψει – ιδανικά κάποιες ευρηματικές και απροσδόκητες», λέει ο Κοέν. «Η έκπληξη συχνά αφοπλίζει εκείνον που φωνάζει και τον κάνει να σταματήσει για να σκεφτεί αν η ιδέα αυτή δεν έχει περάσει από το μυαλό του». Και πάλι, όταν τις παρουσιάζετε, να μιλάτε σιγανά. Ύστερα από λίγο μπορεί να πιάσει το νόημα.

Ο Κοέν θεωρεί πως, αφότου κάποιος έχει εργαστεί στη νέα του δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα, θα γίνει περισσότερο… μπλαζέ με τις φωνές του προϊσταμένου. «Αν γνωρίζετε ότι ο προϊστάμενος αντιδρά με τέτοιο τρόπο στην πίεση, δίχως να συμβαίνει κάτι περισσότερο, δεν υπάρχει λόγος να ενοχλήστε», λέει. «Πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η απώλεια ελέγχου και οι φωνές προς τους συναδέλφους μειώνουν τη δική του επαγγελματική εικόνα, όχι τη δική σας».

Διαβάστε ακόμη: Πέντε τρόποι για να γεμίσετε ενέργεια το εργασιακό περιβάλλον