Πέπλο μυστηρίου γύρω από τις εξαφανίσεις Κινέζων επιχειρηματιών

Πέπλο μυστηρίου γύρω από τις εξαφανίσεις Κινέζων επιχειρηματιών

Αυτήν την εβδομάδα ήταν ο CEO σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας που εξαφανίστηκε.

Κατά καιρούς, κορυφαία στελέχη εταιρειών στην Κίνα εξαφανίζονται, ενώ κάποιοι δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους ποτέ. Αυτήν την εβδομάδα ήταν ο CEO μιας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας που εξαφανίστηκε και πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος μιας μεγάλης τράπεζας της χώρας.

Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις μυστηριώδους εξαφάνισης φαίνεται να συνδέονται με μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, την οποία δρομολόγησε ο Πρόεδρος της χώρας Xi Jinping το 2013.

Τώρα τελευταία, όμως,  οι υποθέσεις φαίνεται να συνδέονται περισσότερο με τις έρευνες που σχετίζονται με τη συντριβή του αεροσκάφους στην Κίνα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι εξαφανίσεις των Κινέζων επιχειρηματιών έχει προβληματίσει αρκετά τις αρχές.

Οι τέσσερις πιο τρανταχτές περιπτώσεις εξαφανίσεων Κινέζων επιχειρηματιών είναι οι εξής: 

1. Guotai Junan International 

Μια μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι εξαφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Yim Fung. Από τη στιγμή που η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ο CEO λείπει μια εβδομάδα και έχει χάσει τα ίχνη του, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 12%.

Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Fung βρίσκεται υπό έρευνα από τον ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, Yao Gang.Ούτε η εταιρεία αλλά ούτε και η κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει επίσημα την εξαφάνισή του.

2. Στην κινέζικη “Minsheng Bank” 

Στις αρχές του έτους, ένα οικονομικό ειδησεογραφικό περιοδικό της Κίνας δημοσίευσε ότι ο Πρόεδρος της τράπεζας Minsheng, Μaο Xiaofeng, έχει εξαφανιστεί από τότε που ενεπλάκη σε μια ερευνητική αποστολή. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, η τράπεζα ανακοίνωσε την παραίτησή του για «προσωπικούς λόγους». Λίγους μήνες αργότερα δεν έχει υπάρξει καμία σαφήνεια ή επιβεβαίωση για το τι ακριβώς συνέβη με τον Xiaofeng, ενώ οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 20% το τρέχον έτος.

3. Southern Airlines

O Διευθύνων Σύμβουλος της Poon Ho Man παραιτήθηκε με επιστολή στις 17 Ιουνίου, την οποία έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μάλιστα, ο ίδιος είχε άδεια ενός μηνός και δεν αιτιολόγησε την αποχώρησή του. Για την επιστολή του δεν έκαναν αναφορά ούτε τα μέσα ενημέρωσης, αντιθέτως όταν ανακοίνωσαν την απουσία του ανέφεραν ότι απουσιάζει σε κυβερνητική έρευνα για την Southern Airlines. H εταιρεία από την ημέρα που έλαβε την παραίτηση του πρώην CEO σημείωσε ότι δεν επικοινώνησε ξανά μαζί του. Συνεπώς, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 19% στις 19 Ιουνίου, ενώ η μετοχή έχει μειωθεί 26%.

4. Hanergy

Ο Πρόεδρος της Hangery, Li Hejun, κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα. Την ημέρα που διεξήχθη η ετήσια γενική συνέλευση για τις μετοχές της εταιρείας εκείνος δεν εμφανίστηκε. Μέσα σε μια ώρα οι μετοχές της εταιρείας βυθίστηκαν 47%. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση έχασε 18.6 δισ. δολάρια. Εκπρόσωπος της Hangery λίγο καιρό αργότερα δήλωσε ότι ο Hejun έλειπε σε έκθεση της εταιρείας στο Πεκίνο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει νέες πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση του Προέδρου της Hangery.