Περαιτέρω κάμψη στον πληθωρισμό της Γερμανίας – Στο 3% τον Οκτώβριο

Περαιτέρω κάμψη στον πληθωρισμό της Γερμανίας – Στο 3% τον Οκτώβριο
Themed picture, symbolic photo: holding money in your hands. Inflation, money, cash, bill, banknotes. Hands of euro banknotes (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Σημάδια υποχώρησης των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Περαιτέρω κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, δείχνοντας σημάδια υποχώρησης των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis, ο –εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,8% από 4,5% τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Αύγουστο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0% από 0,3% τον Σεπτέμβριο και έναντι 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Οκτώβριο έναντι 4,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Destatis.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022.

Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 3,2% σε ετήσιο επίπεδο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται μετά από τις ανακοινώσεις της Destatis νωρίτερα τη Δευτέρα που έδειξαν πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% για το τρίτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: