«Πέρασε» του Στουρνάρα στην Τράπεζα Αττικής

«Πέρασε» του Στουρνάρα στην Τράπεζα Αττικής

Χωρίς εκπρόσωπο το ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα - Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις χορηγήσεις δανείων.

«Η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής».

Αυτή είναι η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της. Η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Μετά της σημερινές εξελίξεις, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων».

Νωρίτερα με σημαντικές ειδήσεις ολοκληρώθηκε η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank.

Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας Π. Ρουμελιώτης, τόνισε ότι εντός της ημέρας θα αρθεί η άρση δανειοδότησης και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα δεν είναι αξεπέραστα».

Ο κ.Ρουμελιώτης εξέφρασε τη λύπη του που τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε ένας τόσος μεγάλος θόρυβος σχετικά με την νέα διοίκηση της τράπεζας. «Δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω κανένα πολιτικό παιχνίδι. Ως τεχνοκράτης και επαγγελματίας έχω στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Attica Bank. Μην περιμένετε εκπτώσεις, συμβιβασμούς, ούτε δεχόμαστε επιρροές από κανέναν. Είναι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε τη μάχη για το καλό της χώρας και της τράπεζας».

Επίσης φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα, ότι η τράπεζα θα προσαρμοσθεί πλήρως σε ό,τι υποδεικνύει ο SSM και η ΤτΕ, με προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τράπεζα Αττικής δεν υπάρχει πλέον εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Μακέδου και του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου.

Τέλος, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θόδωρος Πανταλάκης, τόνισε ότι θα γίνει γενναία αναδιάρθρωση. «Τέρμα οι σύμβουλοι στην τράπεζα. Η τράπεζα θα διοικείται από τα στελέχη της», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι θα γίνει εθελούσια έξοδος ή μείωση αμοιβών ή και τα δυο μαζί.

Πώς σχολιάζουν στην κυβέρνηση τη νέα διοίκηση
«Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ανασυγκρότηση της διοίκησής της», αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας οι οποίοι, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης επισημαίνουν ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%)» και «οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην παροχή πιστώσεων».

Κύκλοι της αντιπροεδρίας σημειώνουν ταυτόχρονα ότι «η Τράπεζα Αττικής τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της. Η κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο στο να επιτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έργο της και όποτε ρωτήθηκε συνηγόρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Τράπεζας Αττικής».

«Η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αντιπροεδρίας και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

Άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank
Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της “ATTICA BANK A.T.E.” από σήμερα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «…Μετά τις σημερινές εξελίξεις, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων», η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ως άνω εταιρείας.

Η έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας “ATTICA BANK A.T.E.” ξεκίνησε στις 15.30.