«Περαιτέρω στήριξη της τάξεως των 10 δισ. ευρώ»

«Περαιτέρω στήριξη της τάξεως των 10 δισ. ευρώ»

Για ενδεχόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, αποκλείοντας νέο κούρεμα του χρέους.

Την απάντησή του στον πρόσφατο «καταιγισμό» δηλώσεων από Γερμανούς αξιωματούχους σχετικά με το εάν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, δίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκλίνοντας προς την άποψη που εξέφρασε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 10 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικων δήλωσε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως δεν θα πρόκειται για νέο Μνημόνιο, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους.

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και τονίζει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

«Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά. Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας», είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο ακόμη για θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες χάρη στην προσπάθεια οικονομικού ελέγχου των offshore, παρότι, όπως ομολόγησε, το υπουργείο κινείται αργά, δεν διαθέτει τεχνογνωσία για τέτοιου είδους ελέγχους και υπάρχει δισταγμός στον καταλογισμό φόρων: «Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από της offsore. Εχουν εντοπιστεί 10 χιλιάδες από τις οποίες έχουν ελεγχθεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατομμύρια, φανταστείτε οι 10.000 offsore τι έσοδα μπορούν να φέρουν».

Διαβάστε ακόμη: Συνέχεια στις υποβαθμίσεις νομισμάτων των «αναδυόμενων αγορών»