Περιμένοντας τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών

Περιμένοντας τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis reacts after a meeting at the OECD in Paris, France, June 17, 2015. Greek Finance Minister Yanis Varoufakis said on Wednesday he and his euro zone counterparts were unlikely to reach a aid-for reforms deal at a meeting on Thursday. Varoufakis said Greece and its international lenders needed to strike a deal at the level of heads of state and government. REUTERS/Charles Platiau - RTX1GYAC

Τον Ευ. Τσακαλώτο προανήγγειλε ως διάδοχό του ο Γ. Βαρουφάκης.

Η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη έχει στρέψει για ακόμα μια φορά τα βλέμματα στο υπουργείο Οικονομικών.  Δημοσιογράφοι βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας τον νέο Βαρουφάκη.

Τα ονόματα που κυκλοφόρησαν το πρωί της Δευτέρας για πιθανοί διάδοχοι του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, ενώ η ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα είπε πως δεν αποκλείεται και η έκπληξη να διοριστεί ΥΠΟΙΚ ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος φέρεται να υπέβαλλε επίσης σήμερα το πρωί την παραίτησή του.

Νωρίτερα το Reuters έχρισε ως φαβορί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ελληνικής πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποχωρώντας πριν από λίγο από το υπουργείο, είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους δημοσιογράφους «σας χαιρετώ. Θα σας δω αύριο με τον Ευκλείδη (σ.σ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο)».

Δημοσιογράφοι: «Θα είναι ο Ευκλείδης;».

Βαρουφάκης: «Ελπίζω να είναι ο Ευκλείδης».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός Οικονομικών να είναι από τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείουν κάποιον με θητεία σε θέσεις κλειδιά για την ελληνική οικονομία, όπως ο Γιώργος Προβόπουλος.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά
Η γερμανική ταμπλόιντ Bild που χαρακτηρίζει τον Βαρουφάκη ως τον σημαντικότερο εχθρό του Β. Σόιμπλε, επιχειρεί να αναλύσει αλλά και να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Επικεντρώνεται λοιπόν στις κακές σχέσεις που είχε ο Γιάννης Βαρουφάκης με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

«Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν μπορούσε πλέον να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τον Γιάννη Βαρουφάκη», γράφει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι και στην Ευρώπη τον θεωρούν αναξιόπιστο. «Την Κυριακή, μετά το δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης κατάλαβε ότι έπρεπε να παραιτηθεί», αναφέρει η Bild.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι αντιδράσεις των Γερμανών πολιτικών μετά τη παραίτηση Βαρουφάκη

Την παραίτηση του υπέβαλε και ο Γιώργος Χουλιαράκης