Περιορισμό των «μη απαραίτητων» ταξιδιών στην Ευρώπη συζητούν οι υπουργοί Υγείας

Περιορισμό των «μη απαραίτητων» ταξιδιών στην Ευρώπη συζητούν οι υπουργοί Υγείας
epa08308817 Brussels Airlines aircrafts are parked on the tarmac at Zaventem International Airport near Brussels, Belgium, 20 March 2020. Brussels Airlines has decided to temporarily suspend its flight operations from 21 March 2020. In order to contain the spread of coronavirus, Belgium is implementing confinement guidelines for the public which is scheduled to be in place until 05 April 2020. Only supermarkets and essential trade will remain open. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θέμα τηλεδιάσκεψης η πορεία της πανδημίας και το αν και πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα μη αναγκαία ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Γερμανός υπ. Υγείας

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο περιορισμού των μη αναγκαίων ταξιδιών στην Ευρώπη κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

«Θέμα της συνάντησης είναι επίσης, φυσικά, η πορεία της πανδημίας και ειδικότερα το θέμα αν και πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα μη αναγκαία ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας με βίντεο-μήνυμα μέσω του Twitter.

Ο κορωνοϊός και ο τουρισμός

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει βαρυσήμαντη έκθεση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 70% στον κόσμο τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, συνεπεία της πανδημίας Covid-19, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Οι καλοκαιρινοί μήνες, περίοδος τουριστικής αιχμής για το βόρειο ημισφαίριο, ήταν καταστροφικοί: -81% τουριστών τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους, -79% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα την Μαδρίτη.

Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%).

Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ελαφρώς λιγότερο ισχυρή σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του UNWTO.

Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021.

Το 20% των ερωτηθέντων ειδικών του τομέα θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει «παρά το 2022».

Για τον UNWTO, για την βουτιά του παγκόσμιου τουρισμού ευθύνεται η βραδύτητα ελέγχου της επιδημίας, η έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

Το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση κατά 4% των αφίξεων. Πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ήταν η Γαλλία και ακολουθούσαν η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.