Περιορίζονται οι διαφορές ΕΕ-Βρετανίας για τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit

Περιορίζονται οι διαφορές ΕΕ-Βρετανίας για τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit
epa07010544 The British (L) and the EU (R) flags fly in London, Britain, 10 September 2018. 10 September 2018 marks 200 days to go until the United Kingdom formally leaves the European Union, dubbed Brexit. EPA/NEIL HALL

Η ΕΕ δεν περιμένει νέα πρόταση από τη Βρετανία για τα ιρλανδικά σύνορα, κάτι που αποτελεί ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει πλέον να υπάρξει νέα πρόταση από τη Βρετανία για το ζήτημα των Ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit και οι διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές από κοινού με άμεσες συνομιλίες, ανέφεραν στο Reuters διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.

Πρόκειται για κάποια ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς τα εναπομείναντα 27 κράτη της ΕΕ επέμεναν προηγουμένως το Λονδίνο να παρουσιάσει επισήμως και εγγράφως νέες προτάσεις για τα Ιρλανδικά σύνορα.

Εν τω μεταξύ, η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, δήλωσε σήμερα πως βλέπει μικρότερο κίνδυνο τώρα απ’ ότι στο παρελθόν να μην υπάρξει συμφωνία για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία.

Νωρίτερα, η εφημερίδα The Times ανέφερε πως περίπου 30 με 40 βουλευτές του βρετανικού αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών θα ήταν έτοιμοι να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit που προσπαθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit θεωρούν πως μια συμφωνία για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία είναι «πολύ κοντά», όπως δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα διπλωματικές πηγές στο Reuters, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η κ. Μέι μπορεί να καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία από το Βρετανικό κοινοβούλιο, αφού, για να επιβεβαιωθεί μια νίκη της Μέι, χρειάζονται περίπου 320 ψήφοι από το κοινοβούλιο των 650 εδρών.

Η Μέι έχει 315 βουλευτές και κυβερνά με πλειοψηφία 13, χάρη σε μια συμφωνία με τους 10 βουλευτές του DUP, αν και οι αντάρτες από το ίδιο της το κόμμα λένε πως 40 από τους βουλευτές της ίσως ψηφίσουν κατά της συμφωνίας.

Κατά τους Times, ομάδα περίπου 30-40 βουλευτών των Εργατιών μπορεί να αψηφίσουν τον ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας που η Μέι ελπίζει να φέρει μέχρι το τέλος του έτους.