«Περιποιητής φυτών» του Παύλου Μάτεσι στο Εθνικό Θέατρο

«Περιποιητής φυτών» του Παύλου Μάτεσι στο Εθνικό Θέατρο

Η αγωνία του ανθρώπου για να υπάρξει, μέσα από ένα σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό κείμενο.

Δύο άνδρες έχουν εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια σε μια ερημική παραλία για να ετοιμάσουν μια θεατρική παράσταση. Μόνο που αυτή η παράσταση δεν ανεβαίνει ποτέ. Οι δύο ερασιτέχνες θεατρίνοι δεν υποδέχονται ποτέ το κοινό τους. Ζουν αυτοεξόριστοι και περιχαρακωμένοι σε μια «no man’s land», βυθισμένοι σε μια εμμονική επανάληψη της καθημερινότητάς τους. Η μόνη επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο είναι η επαφή τους με τον έναν και μοναδικό «μαθητή» τους: έναν «περιποιητή φυτών», που τους είναι πιστός και αφοσιωμένος. Η τελευταία όμως επίσκεψη του νεαρού «περιποιητή» θα τους ταράξει αναπάντεχα…

Πρόκειται για το έργο του πολυσχιδούς συγγραφέα Παύλου Μάτεσι. Ένα ευφάνταστο και υπαινικτικό κείμενο, σκληρό και συνάμα τρυφερό, που μιλάει για την αγωνία του ανθρώπου να υπάρξει. Η παράσταση εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου και ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε δραματουργική επιμέλεια και σκηνοθεσία του βραβευμένου Έκτορα Λυγίζου.

Διαβάστε ακόμη: «Τέλος» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Τα παιχνίδια που παίζουν αυτοί οι δυο άνδρες με συγκινούν. Με συγκινούν τα ψέματα που λένε. Στον εαυτό τους και στον άλλον. Άλλωστε δεν υπάρχουν ψέματα. Μόνο τύφλωση υπάρχει. Σε ένα βαθμό τύφλωση ακούσια-αλλά ως επί το πλείστον οικειοθελής. Γιατί η διαύγεια πονάει», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη παράσταση παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή το 1989, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου. Την ίδια χρονιά ο Παύλος Μάτεσις τιμήθηκε για τον «Περιποιητή φυτών» με το Έπαθλο «Κάρολος Κουν» για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς.

Παίζουν οι Μιχάλης Κίμωνας, Δημήτρης Παπανικολάου και Γιώργος Σιμεωνίδης.

Οι παραστάσεις (Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00 Πέμπτη, Παρασκευή 21.00 Κυριακή 19.30) θα ολοκληρωθούν την 1η Δεκεμβρίου. Τιμές εισιτήριων: 15, 10 ευρώ (φοιτητικό), κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη 13 ευρώ.