Πέρυσι, οι διαφημιστές μποϊκόταραν το Facebook λόγω της ρητορικής μίσους. Σήμερα παραμένουν σιωπηλοί

Πέρυσι, οι διαφημιστές μποϊκόταραν το Facebook λόγω της ρητορικής μίσους. Σήμερα παραμένουν σιωπηλοί
Photo: pixabay.com

της Felicia Hou

Οι μεγάλοι διαφημιστές που μποϊκόταραν το Facebook πέρυσι λόγω της χαλαρής αστυνόμευσης κατά της ρητορικής μίσους συνεχίζουν να επιλέγουν κοινωνικό δίκτυο για να διαφημιστούν καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση: μια σειρά από μη κολακευτικές ειδήσεις σχετικά με τα στελέχη του που βάζουν τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών.

Πέρυσι, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μια σειρά από μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Verizon και η HP διέκοψαν τη διαφήμιση στο Facebook και το Instagram ως απάντηση στις ρατσιστικές δημοσιεύσεις και τις δημοσιεύσεις μίσους που εμφανίζονταν σε αυτές τις υπηρεσίες. Περισσότερες από 30 εταιρείες εντάχθηκαν στο μποϊκοτάζ που διήρκησε ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένων των Hershey’s, Reebok, Lululemon, Ben & Jerry’s και Best Buy.

Αλλά μόλις υποχώρησε ο ντόρος, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις επέστρεψαν στην αγορά διαφημίσεων στο Facebook, τώρα υπό τη νέα μητρική εταιρεία Meta. Και σήμερα, με το Facebook να αντιμετωπίζει ακόμα μια καταιγίδα δημοσίων σχέσεων για τις πολιτικές του, οι εταιρείες παραμένουν ως επί το πλείστον σιωπηλές.

Το Fortune επικοινώνησε με περισσότερες από 30 εταιρείες που συμμετείχαν στην περσινή καμπάνια μποϊκοτάζ. Αλλά σχεδόν όλες αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή δεν απάντησαν.

Το μποϊκοτάζ του περασμένου έτους, #StopHateForProfit, διοργανώθηκε από την Anti-Defamation League (ADL), την NAACP και την Color of Change για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να αγοράζουν διαφημίσεις στο Facebook. Η εκστρατεία κατηγορούσε το Facebook ότι αγνοούσε αναρτήσεις που υποκινούσαν σε βία, ότι χαρακτήριζε τον συντηρητικό ιστότοπο Breitbart News ως «αξιόπιστη πηγή ειδήσεων» και ότι είχε αποτύχει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες εμπόδισης των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την Anti-Defamation League, το μποϊκοτάζ ήταν επιτυχές κατά το ήμισυ. Το Facebook κατέληξε να συμφωνήσει να προσλάβει στελέχη υπεύθυνα για τα πολιτικά δικαιώματα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της φυλετικής βίας και να κατηγοριοποιήσει την άρνηση του Ολοκαυτώματος ως ρητορική μίσους.

Ο τεχνολογικός γίγαντας άρχισε επίσης να απομακρύνει εξτρεμιστικές ομάδες από την πλατφόρμα και συμφώνησε να συμμετάσχει σε ανεξάρτητο έλεγχο από δικηγόρους πολιτικών δικαιωμάτων και ειδικούς που επέλεξε το Facebook.

Το Facebook δεν απάντησε σε αιτήματα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Πηγή: Fortune