Περισσότεροι από 30.000 πολίτες φώναξαν «Ναι»

Περισσότεροι από 30.000 πολίτες φώναξαν «Ναι»
Πολίτες, παρά τη βροχόπτωση, κρατώντας σημαίες και πανό με το σύνθημα "Ναι, ενωμένοι για την Ελλάδα", διαδηλώνουν την επιθυμία τους να ψηφίσουν "Ναι" στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Χιλιάδες πολίτες στη συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη.

«Μένουμε Ευρώπη», «Ελλάς, Ευρώπη, δημοκρατία» και «παραιτηθείτε» είναι τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτών υπέρ του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή.

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα, έτσι όπως διεξάγεται είναι ντροπή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξέρει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, για να κρατηθεί η χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά και για να παραμείνει η χώρα ενωμένη: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού και του εμφυλίου», είπε. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών και της χώρας να επιστρέψουν «έστω και αυτή την ύστατη στιγμή» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Στο χωριό μου, λένε ότι η βροχή φέρνει γούρι», είπε ο κ. Μπουτάρης, παίρνοντας το λόγο και ανέφερε: «Η αγωνία μας είναι διπλή», επαναλαμβάνοντας τον κίνδυνο του διχασμού και την έκκληση να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αποπροσανατολιστικό» και επεσήμανε ότι δεν οδηγεί πουθενά, αν όχι στην καταστροφή.

Ο κ. Πατούλης, στη δική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη» και ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει μέσα στην Ευρώπη. Δε θέλουμε τη μοναξιά του τίποτα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ψευδεπίγραφο» και επεσήμανε την Κυριακή θα ψηφίσουμε «για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι». «Ψηφίζουμε για να μη γίνουμε μια απομονωμένη, τριτοκοσμική χώρα, μέσα σε έναν ιδιαίτερο, ταραγμένο κόσμο τριγύρω στην περιοχή μας», τόνισε.

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι πολίτες παρέμειναν για μία περίπου ώρα στην πλατεία Συντάγματος, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ανέφερε: «Ο λαός δεν περιμένει την Κυριακή. Ο λαός ψήφισε σήμερα. Και ο λαός είναι ξεκάθαρος. Επιμένει και λέει “ναι” στην Ευρώπη».

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε: «Οι Έλληνες να μείνουν ενωμένοι. Η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ».

1/6

Τριάντα προσαγωγές χτες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα

Τριάντα προσαγωγές έγιναν χτες το βράδυ από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος.

Οι προσαχθέντες ήταν άτομα που πετούσαν φέιγ βολάν κατα των μνημονίων και της ΕΕ και σύμφωνα με την Αστυνομία προσήχθησαν για λόγους ασφάλειας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συμπλοκές με τους συγκεντρωθέντες.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης και οι 30 αφέθηκαν ελεύθεροι.