Περισσότεροι από 70 νεκροί και 3000 τραυματίες στις πλέον αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Περισσότεροι από 70 νεκροί και 3000 τραυματίες στις πλέον αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ
epa07892829 Iraqis protest in east Baghdad, Iraq, 03 October 2019. According to local media reports at least 27 people have died since protests erupted two days earlier. Despite an unlimited curfew that was declared in Baghdad on 03 October from 5 am, the protesters went out again and shouted slogans against the government demanding better services and jobs. EPA/MURTAJA LATEEF Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εργασία για τους νέους και αποχώρηση των «διεφθαρμένων» ηγετών ζητά το κίνημα των διαδηλωτών που επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.  

Εβδομήντα τρεις άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.000 τραυματισθεί από την Τρίτη που άρχισε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ιρακινή κυβερνητική επτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί περιλαμβάνονται μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Βαγδάτη και σε πολλές περιοχές του νότιου Ιράκ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, έγινε γνωστό από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στην πρωτεύουσα με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι αργά χθες έδωσε εντολή για άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Βαγδάτη από σήμερα στις 5:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Η απαγόρευση επιβλήθηκε την Πέμπτη τα ξημερώματα. Το μέτρο παραμένει σε ισχύ σε άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP