Περισσότερη εμπιστοσύνη στις αγορές δείχνουν οι Έλληνες

Περισσότερη εμπιστοσύνη στις αγορές δείχνουν οι Έλληνες

Παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Aυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας της εταιρείας Nielsen που διεξήχθη τον Μάιο σε 29.000 καταναλωτές από 58 κράτη, οι οποίοι πραγματοποιούν αγορές μέσω του διαδικτύου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7 μονάδες, αύξηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνώς μαζί με την Κολομβία και το Πακιστάν, και έφθασε τις 47 μονάδες. Η επίδοση αυτή, ωστόσο, αποτελεί την πέμπτη χαμηλότερη, μετά την Πορτογαλία (33 μονάδες), την Ιταλία και την Ουγγαρία (41 μονάδες), και την Κροατία (45 μονάδες).

Ο παγκόσμιος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen αυξήθηκε κατά μία μονάδα στις 94 μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο. Σημαντική αύξηση του δείκτη καταγράφηκε στις ΗΠΑ, τη Μεγ. Βρετανία και την Ιαπωνία, ενώ ο δείκτης έμεινε σταθερός στη Γερμανία.

Διαβάστε: Το χρέος ανεβαίνει, τα έσοδα υστερούν

«Η άνοδος της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ αντανακλά την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, τις υψηλότερες τιμές των ακινήτων και των μετοχών», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Cambridge Club της Nielsen, κ. Βενκτατές Μπάλα, συμπληρώνοντας πως «όταν οι καταναλωτές αισθάνονται πλουσιότεροι και περισσότερο ασφαλείς για την απόκτηση ή διατήρηση της θέσης εργασίας τους, τότε φυσικά έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Είναι το αντίθετο αυτού που συνέβαινε τη διετία 2008-2009, όταν κορυφώνονταν οι απολύσεις και οι τιμές των ακινήτων κατέρρεαν, μαζί με την πτώση των τιμών των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα».

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο, μειώθηκε σε 14 από τις 29 ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι μειώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, οι αυξήσεις φόρων και η υψηλή ανεργία συνέχισαν να βαραίνουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

«Ο Ευρωπαίος καταναλωτής βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής και στην πραγματικότητα, στη Nielsen βλέπουμε διαφορετικές ταχύτητες, με τους Γερμανούς καταναλωτές να έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς, τους Γάλλους και κατόπιν τους Ιταλούς και τους Έλληνες, όπου η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή», δήλωσε ο κ. Μπάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters – Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος