Περιστατικά συνωστισμού παρά τα έκτακτα μέτρα στις πλατείες- Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ για τήρηση των μέτρων

Περιστατικά συνωστισμού παρά τα έκτακτα μέτρα στις πλατείες- Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ για τήρηση των μέτρων
Αστυνομικοί κάνουν συστάσεις στον κόσμο που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα να τηρεί τα μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία, Αθήνα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν το μεγάφωνο του περιπολικού για να μεταδώσουν μαγνητοφωνημένο μήνυμα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για αποσυμφόρηση προβλέπει προληπτικές κινήσεις όπως μηνύματα από μεγάφωνα περιπολικών έως αυτόφωρο και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες που δεν θα τηρήσουν το ωράριο λειτουργίας.

Στις πλατείες μεταφέρεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική. Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για αποσυμφόρηση προβλέπει προληπτικές κινήσεις όπως μηνύματα από μεγάφωνα περιπολικών έως αυτόφωρο και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες που δεν θα τηρήσουν το ωράριο λειτουργίας.

Ωστόσο, και παρά την περιστολή του ωραρίου σε μίνι μάρκετ, κάβες και περίπτερα, σε ορισμένες πλατείες της Αττικής όπως σε αυτές των Βαρνάβα, Αγίου Νικολάου και Εξαρχείων, παρατηρήθηκαν εκ νέου φαινόμενα αυξημένης συνάθροισης. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη, την αντίδρασή τους στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 12 τα μεσάνυχτα, εξέφρασαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της πόλης. Αφού έκλεισαν τα καταστήματα τους στις 12, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λευκού Πύργου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν τα αιτήματά τους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Αττική και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο, ισχύουν για 14 ημέρες από το Σάββατο 26-09-2020 και ώρα 06.00 έως το Σάββατο 10-10-2020 και ώρα 06.00 και αφορούν:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Για την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΓΑΔΑ στην οποία κατά πληροφορίες αποφασίστηκε:

  • Μεγάφωνα περιπολικών για αποσυμφόρηση σε πλατείες με ηχητικά μηνύματα
  • Αυτόφωρο και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες
  • Πρόστιμο 150 ευρώ για συγχρωτισμό πέραν των 9 ατόμων
  • Έλεγχοι «ποτοαπαγόρευσης», που θα ισχύει και για ποτά που μπορεί να φέρνουν από το σπίτι τους όσοι συγχρωτίζονται στις πλατείες.