Περιθώριο δέκα ημερών για τη δόση

Περιθώριο δέκα ημερών για τη δόση

Έγκριση υπό όρους επιδιώκει η κυβέρνηση στο Euroworking Group.

Σε έγκριση υπό όρους για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το EWG ελπίζει η κυβέρνηση. Στη συνάντηση των τεχνοκρατών του Eurogroup, η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει ως κύριο επιχείρημα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και θα ζητήσει την θετική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς απομένουν τρία από τα 15 προαπαιτούμενα προς υλοποίηση.

Οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν πλήρη υλοποίηση για το σύνολο των δράσεων που εκκρεμούν και αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ESM μετά τη συνάντηση του Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Τετάρτη.

Ωστόσο, παρασκηνιακά, πηγές που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση αφήνουν ένα παράθυρο ούτως ώστε η εισήγηση των τεχνοκρατών που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι θετική στην εκταμίευση της υποδόσης, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup η Αθήνα θα έχει νομοθετήσει για το σύνολο των προαπαιτούμενων.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται ένα περιθώριο δέκα ημερών, ώστε να τρέξουν όλες οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά και οι εναπομείνασες τροπολογίες προκειμένου να μη χαθεί το ορόσημο της 10ης Οκτωβρίου.

Πάντως, ακόμη και στην κυβέρνηση, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και μεταθέτουν την προθεσμία για το τέλος Οκτωβρίου, την ίδια ώρα που τα μηνύματα για το χρέος τόσο από τον ESM όσο και από το Βερολίνο συνεχίζουν να περιορίζουν το θέμα μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης των πληρωμών και σε τίποτα περισσότερο.

Η στάση αυτή των Ευρωπαίων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να εξειδικευτούν εδώ και τώρα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί βουλευτές του κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ, εντείνουν την πίεση ώστε να μην υπάρξει άλλη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, με κάποιους, μάλιστα, να εγείρουν θέμα νέας ψηφοφορίας στη Βουλή, εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο.