Περπατήστε μαζί με ελέφαντες στο Street View της Google

Περπατήστε μαζί με ελέφαντες στο Street View της Google

Μια μοναδική εμπειρία για όποιον θέλει αν δει από «κοντά» ένα φανταστικό θέαμα.

Του Ντέιβιντ Ντεμπάλλεν*

Σήμερα για πρώτη φορά, παρουσιάζουμε εικόνες από την Κένυα στο Street View, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Σαμπούρου, του Κέντρου Προστασίας Άγριας Ζωής Λεβά και του Ιδρύματος για την Άγρια Ζωή Ντέιβιντ Σελντρικ, σε συνεργασία με το Σώστε τους Ελέφαντες και με την υποστήριξη των τοπικών αρχών της επαρχίας του Σαμπούρου. Ο Ντέιβιντ Ντεμπάλλεν από το Σώστε τους Ελέφαντες θα μας πει περισσότερα.

Υπάρχει μια άγρια ζωή στο κέντρο ερευνών Σώστε τους Ελέφαντες στο Σαμπούρου, στην καρδιά της άγριας φύσης στη βόρεια Κένυα. Τα τελευταία 15 χρόνια στο Σώστε τους Ελέφαντες, περνούσα τις μέρες μου μαζί με τους ελέφαντες, δουλεύοντας πλάι σε ανθρώπους του Σαμπούρου για να τους μελετήσουμε και να τους προστατέψουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι 100.000 ελέφαντες στην Αφρική έχουν σκοτωθεί για τον ελεφαντόδοντό τους την περίοδο 2010-2012. Χάρη, όμως, στη δουλειά μας στο Εθνικό Πάρκο του Σαμπούρου ο αριθμός τους έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αυξάνεται. Σήμερα, μία επίσκεψη στο Σαμπούρου δεν είναι απλά μια ευκαιρία να δει κανείς αυτά τα υπέροχα πλάσματα στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και μια ευκαιρία να ανακαλύψει ένα μοναδικά όμορφο τόπο, όπου η ζωή των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με την άγρια φύση. Είναι μεγάλη μου χαρά να σας προσκαλώ σε ένα ταξίδι στην πατρίδα μου με το Street View στο Google Maps.

Κάθε φορά που πηγαίνω στο Πάρκο, βλέπω την εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των ελεφάντων και νιώθω καλοδεχούμενος.

Όταν είμαι εκτός, ποτέ δεν ξέρω ποιους μπορεί να πετύχω στο δρόμο μου. Θα μπορούσαν να είναι κάποιοι από τους 600+ ελέφαντες που αναγνωρίζω, όπως η οικογένεια Χάρντχουντ, μια ομάδα πολεμιστών Σαμπούρου να περπατούν κατά μήκος του ποταμού Εβάσο Νίρο, μια αγέλη λιονταριών να απολαμβάνουν λίγη σκιά, ή μια λεοπάρδαλη να διασχίζει το μονοπάτι. Κάνοντας κι εσείς το ταξίδι σας μέσω του Street View, μπορεί να εκπλαγείτε με το τι σας περιμένει.

Νότια του Σαμπούρου, στα βουνά της Κένυα, το Κέντρο Προστασίας Άγριας ζωής Λεβά περιμένει να το εξερευνήσετε.

Σ’ αυτό το καταπράσινο περιβάλλον, μπορείτε να διανύσετε την σαβάνα, όπου ζώα όπως ζέβρες και ρινόκεροι ζουν προστατευμένοι από λαθροκυνηγούς. Κάθε μέρα, το κέντρο ραδιοφώνου Λεβά χαρτογραφεί τις κινήσεις των ελεφάντων (και άλλων άγριων ζώων που φέρουν GPS) στο Google Earth για να βοηθήσει τους φύλακες να γνωρίζουν που βρίσκονται οι ελέφαντες και πότε μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν το στίγμα GPS του ελέφαντα στείλει ειδοποίηση που δείχνει ότι ο ελέφαντας έχει σταματήσει να κινείται, η ομάδα των φυλάκων με εκπαιδευμένα σκυλιά θα το διερευνήσουν. Το Σώστε τους Ελέφαντες ήταν ένας απ’ τους πρώτους οργανισμούς που χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία, έχοντας βάλει πομπό σε 266 ελέφαντες σε όλη την Αφρική από το 1998.

Αν επισκεφθεί κανείς το Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή Ντέιβιντ Σελντρικ, μπορεί να δει τις καταστροφικές συνέπειες της λαθροθηρίας και άλλων αιτίων θανάτου των ελεφάντων στην Κένυα. Το ίδρυμα που ξεκίνησε το 1977, παρέχει βοήθεια σε άγρια ζώα που έχουν ανάγκη, όπως ορφανοί ελέφαντες και ρινόκεροι. Στο Ορφανοτροφείο Ελεφάντων στο Ναϊρόμπι, επιστάτες βρίσκονται εκεί για να παρέχουν φροντίδα και γάλα ειδικά φτιαγμένο για τους ελέφαντες σε εικοσιτετράωρη βάση. Καθώς τα ορφανά μεγαλώνουν, επανεντάσσονται σταδιακά στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου προστατεύονται από τις ομάδες εναέριας επιτήρησης και φιλανθρωπικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή Ντέιβιντ Σέλντρικ έχει μεγαλώσει περισσότερα από 180 ορφανά βρέφη ελεφάντων, μεταξύ αυτών και τον μικρό Σοκοτέι, που βοήθησα να σωθεί στο Σαμπούρου όταν η μητέρα του πέθανε από φυσικά αίτια, ενώ εκείνος ήταν έξι μηνών. Είναι απλά ένας ελέφαντας ανάμεσα σε χιλιάδες που έχουν χαθεί σε όλη την ήπειρο, αλλά όταν είναι κανείς αντιμέτωπος με μια τόσο μεγάλη πρόκληση, κάθε ελέφαντας μετράει.

Ελπίζω αυτή η μικρή ματιά της ζωής στο Σαμπούρου να σας εμπνεύσει να μάθετε περισσότερα για τους ελέφαντες και πως μπορείτε να βοηθήσετε. Το Σαμπούρου είναι το σπίτι μου και είναι γεμάτο ζωή. Για να παραμένει έτσι, παρακαλούμε να υποστηρίξετε την έρευνα της οργάνωσης Σώστε του Ελέφαντες, κάνοντας μια δωρεά για τις προσπάθειες πάταξης της λαθροθηρίας στο Κέντρο Προστασίας Άγριας ζωής Λεβά ή υποστηρίζοντας τους ορφανούς ελέφαντες στο Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή Ντέιβιντ Σελντρικ. Μετά την εξερεύνηση στο Street View, ελάτε να μας γνωρίσετε στην Κένυα προσωπικά, θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Ο Ντέιβιντ Ντεμπάλλεν είναι ο Head of Field Operations at Save the Elephants