Πετρέλαιο: Οι αγορές βλέπουν Brent κοντά στα 100 δολάρια

Πετρέλαιο: Οι αγορές βλέπουν Brent κοντά στα 100 δολάρια
Photo: Shutterstock
Οι επενδυτές και οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ολοένα και περισσότερο ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζουν να πιέζουν την παγκόσμια προσφορά.
  • Προβλέψεις για πετρέλαιο: Η πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg Intelligence βλέπει το Brent μεταξύ 81 και 100 δολαρίων το βαρέλι τους επόμενους 12 μήνες.
  • Κρίση στα Στενά του Ορμούζ: Οι περιορισμοί στη διέλευση ενεργειακών φορτίων ενισχύουν τους φόβους για ελλείψεις και νέες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.
  • Αλλαγή στρατηγικής στις αγορές: Traders και hedge funds μειώνουν τα επιθετικά στοιχήματα ανόδου και στρέφονται περισσότερο σε στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου εκτιμούν ολοένα και περισσότερο ότι οι τιμές του αργού θα κινηθούν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια προσφορά.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence σε 126 διαχειριστές κεφαλαίων και ειδικούς της ενεργειακής αγοράς, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το Brent θα διαμορφωθεί μεταξύ 81 και 100 δολαρίων το βαρέλι τους επόμενους 12 μήνες.

«Αυτή η κατανομή υποδηλώνει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θεωρούνται επίμονοι, αλλά όχι θεμελιώδης επαναφορά του μακροπρόθεσμου καθεστώτος τιμών», σύμφωνα με αναλυτές της Bloomberg, Salih Yilmaz και Will Hares.

«Αντίθετα, οι ερωτηθέντες φαίνεται να υποθέτουν ότι η προσφορά και η ζήτηση θα επανισορροπήσουν σταδιακά, σταθεροποιώντας τις τιμές σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος», σημείωσαν οι ίδιοι.

Η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ έχει μειώσει σημαντικά τη διέλευση φορτίων ενέργειας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για νέες ελλείψεις στην αγορά και αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «καταστροφή ζήτησης» ως λύση στην κρίση

Η έρευνα δείχνει ότι η «καταστροφή της ζήτησης» θεωρείται το πιθανότερο σενάριο για την εξισορρόπηση της αγοράς μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων. Ως εναλλακτικοί μηχανισμοί αποκλιμάκωσης αναφέρονται η ανακατεύθυνση εμπορικών ροών, πιθανές παρεμβάσεις του OPEC+ και η αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα κινηθούν μεταξύ 3 και 7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ενώ λίγοι θεωρούν πιθανές απώλειες άνω των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Την ίδια ώρα, οι traders εμφανίζονται πιο προσεκτικοί απέναντι στην αγορά. Το premium που πληρώνεται για options που στοιχηματίζουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών σε Brent και WTI έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ και τα hedge funds έχουν μειώσει σημαντικά τις ανοδικές θέσεις τους.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η αγορά εστιάζει πλέον περισσότερο στη διαχείριση της μεταβλητότητας παρά σε επιθετικά στοιχήματα ανόδου. Περίπου το 25% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση των στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου, έναντι μόλις 15% που βλέπει περιθώρια για πιο επιθετική ανάληψη ρίσκου.

Παράλληλα, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί μετριοπαθώς τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο -σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές- να μπορεί να εξισορροπήσει ουσιαστικά την αγορά. Ήδη ορισμένοι παραγωγοί προετοιμάζονται για αύξηση των γεωτρήσεων, καθώς οι τιμές του αργού κινούνται κοντά σε υψηλά τετραετίας.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η αμερικανική παραγωγή αργού θα φτάσει σε ιστορικό υψηλό 14,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: