Πετρελαιογενείς περιοχές του Ιράκ υπό κουρδικό έλεγχο

Πετρελαιογενείς περιοχές του Ιράκ υπό κουρδικό έλεγχο

Δυνάμεις των Κούρδων κατέλαβαν σήμερα δύο πετρελαιοπηγές, ενώ οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σημειώνουν νίκες στο Ραμάντι.

Υπό τον έλεγχό τους κατάφεραν να θέσουν σήμερα δύο πετρελαιογενείς περιοχές του Ιράκ οι Κούρδοι Πεσμέργκα, κοντά στην πόλη Κιρκούκ, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση κάνει λόγο για ένοπλη κατάληψη των πετρελαιοπηγών.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Πετρελαίου στη Βαγδάτη και από πηγές στη Northern Oil Company, οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις παραγωγής στις πετρελαιοφόρες περιοχές του Μπέιτ Χάσαν και του Κιρκούκ, διώχνοντας τους Άραβες εργάτες και αντικαθιστώντας τους με κουρδικό προσωπικό.

«Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν υποχρεώθηκε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει την υποδομή του Ιράκ αφού πληροφορήθηκε για απόπειρες από αξιωματούχους του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου να την σαμποτάρουν. Από τώρα και στο εξής θα είναι υπό τον έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και περιμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι επιχειρήσεις», δήλωσε πηγή από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Η πηγή δήλωσε πως το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου σχεδίαζε να σαμποτάρει ένα νέο αγωγό που είναι υπό κατασκευή για να συνδέσει τις τρεις κύριες πετρελαιοφόρες περιοχές του Κιρκούκ, τις δύο από τις οποίες εκμεταλλευόταν ως τώρα η ελεγχόμενη από την κεντρική κυβέρνηση North Oil Company.

«Το υπουργείο Πετρελαίου καταδικάζει κατηγορηματικά την κατάληψη πετρελαιοπηγών στις πετρελαιοφόρες περιοχές Μπέιτ Χάσαν και Κιρκούκ σήμερα το πρωί από ομάδες Κούρδων μαχητών», αναφέρει από την πλευρά του το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο πολεμικό μέτωπο, έντεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από επίθεση που εξαπέλυσαν σουνίτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στην πόλη Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, η οποία βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς στο δυτικό τμήμα της πόλης από την έναρξη των μαχών χθες το απόγευμα. Επίσης πλέον ελέγχουν μια θέση της αστυνομίας, ενώ κατάφεραν να καταστρέψουν με έκρηξη μια άλλη.

Η συνολική πτώση του Ραμάντι θα αποτελέσει μια σημαντική νίκη των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους εδάφη σε πέντε ιρακινές επαρχίες, κυρίως την Αλ Άνμπαρ.

Τα προβλήματα σε αυτήν την επαρχία, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες και η οποία συνορεύει με την Συρία, άρχισαν στα τέλη του 2013. Οι τζιχαντιστές έθεσαν τον Ιανουάριο υπό τον έλεγχό τους ορισμένους τομείς του Ραμάντι και ολόκληρη την πόλη Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Από τις 9 Ιουνίου, όταν το «Ισλαμικό Κράτος» εξαπέλυσε μια ευρεία επιχείρηση, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Μοσούλη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας στην οποία βρίσκεται αυτή, την Νινευή, στο βόρειο Ιράκ, όπως και τομείς των επαρχιών Ντιγιάλα, στο ανατολικό Ιράκ, Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Αλ Άνμπαρ στο δυτικό Ιράκ.

Μετά την άτακτη υποχώρηση στην οποία ετράπη τις πρώτες ημέρες, ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε μια αντεπίθεση για να ξαναπάρει τον έλεγχο αυτών των εδαφών, χωρίς προς το παρόν να έχει σημειώσει πραγματική επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη:

Κάλεσμα του «χαλίφη» του «Ισλαμικού Κράτους» στους Μουσουλμάνους

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Εντείνονται οι φόβοι για διαμελισμό του Ιράκ